Infrabel: Nog steeds enkele sporen in Wallonië buiten gebruik na overstromingen

De herstelwerkzaamheden aan ťťn van de vele getroffen trajecten (Foto: Infrabel)
De herstelwerkzaamheden aan ťťn van de vele getroffen trajecten (Foto: Infrabel)

De Belgische spoorwegbeheerder Infrabel werkt momenteel nog steeds non-stop aan het herstel van de sporen in Wallonië die door de overstromingen in juli getroffen zijn. Veel sporen zijn inmiddels al in gebruik, maar er zijn nog enkele trajecten waar nog steeds geen trein kan rijden.

Sommige herstellingen verlopen moeizaam omdat sommige spoorwegbermen in moeilijk toegankelijk gebied zijn weggespoeld. Ook de bereikbaarheid is lastig waarbij er soms bomen gekapt moeten worden en tijdelijke toegangswegen aangelegd moeten worden voor het vervoer van het zware transport.

Beschadigde bermen

Hier is ook sprake van op de lijn Ottignies - Namen, laat de VTM is een videouitzending zien. Veel bermen zijn door het water weggespoeld, en dus ook veel kabelgoten die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur. Om de situatie te herstellen moet de weggespoelde berm weer aangevuld worden, zodat het spoor straks weer stabiel ligt. Dikke rotsblokken uit Luik en Frankrijk worden gebruikt om de berm te verstevigen, waarbij er ook bomen gekapt moeten worden om een doorgang te maken voor het zware bouwverkeer.

Ook de plaats Dinant is weer in beeld bij Infrabel, omdat daar afgelopen week sprake was van hevige wateroverlast. Ook daar is het spoor beschadigd geraakt wat hersteld moet worden.

Herstel

Na de overstromingen van half juli zou de helft van het spoor in Wallonië zou zijn getroffen door het natuurgeweld. Volgens de Vlaamse omroep VRT loopt de totale schade in de miljoenen euro's.

Infrabel en vervoerder NMBS werken nauw samen om reizigers van alternatieven te voorzien. Tot het einde van de verstoringen is het mogelijk om gratis gebruik te maken van de parkeerplaatsen op de grote stations in het getroffen gebied. Op de manier kunnen reizigers overstappen op lijnbussen.

Infrabel houdt elke dag op hun website een kaart bij waarop staat aangegeven wat de planning van de heropening van de spoorlijnen is.

De actuele kaart van 2 augustus met de getroffen spoorlijnen in Wallonië.
De actuele kaart van 2 augustus met de getroffen spoorlijnen in Wallonië.