CBS: Reizigers reisden in 2020 tijdens de coronacrisis een derde van de afstand

De coronapandemie heeft in 2020 gezorgd dat er een derde minder aan reizigerskilometers zijn gemaakt. Dat heeft het CBS woensdag in een rapport bekend gemaakt. In 2020 legden reizigers in het binnenland 147 miljard kilometers af in tegenstelling tot 211 miljard kilometer in het voorgaande jaar.

De daling van de afgelegde afstanden is mede toe te schrijven aan de coronamaatregelen, zoals de ‘intelligente lockdown’ vanaf maart met onder meer tijdelijke sluitingen van horeca, scholen en kinderopvang. Ook het moment dat er beperkingen en maatregelen in het openbaar vervoer kwamen hebben gezorgd voor een flinke terugval. Veel reizigers hebben vanaf die periode ook veel thuisgewerkt.

'Intelligente lockdown'

Vanaf 9 tot en met 15 maart daalde het aantal reizigers aanzienlijk toen het kabinet de 'intelligente lockdown' aankondigde. De gemiddeld afgelegde afstand per persoon per dag daalde van 34,0 kilometer in de voorgaande week naar  naar 12,3 kilometer in de periode van 30 maart tot en met 5 april. Daarna nam de afgelegde afstand per dag weer geleidelijk toe, tot in de periode van 27 juli tot en met 2 augustus weer bijna hetzelfde niveau werd bereikt als in dezelfde periode in 2019 waarin het gemiddelde 31,5 kilometer per dag lag.

Na de zomer nam het aantal coronabesmettingen weer toe, en greep de overheid in met nieuwe maatregelen, zoals zitplaatsbeperking, en de mondkapjesverplichting. Hierdoor nam het aantal reizigers af maar minder dan tijdens de eerste lockdown. In de laatste weken van 2020 daalde de gemiddelde afstand tot iets onder de 20 kilometer per persoon per dag.

Minder reizigers door thuis werken en sluitingen

Na de oproep van de overheid om zo veel mogelijk thuis te werken daalde het aantal kilometers van en naar het werk. Dit nam in 2020 af met ruim 36 procent. Ook waren de mogelijkheden om te winkelen in niet-essentiële winkels beperkt door perioden van winkelsluitingen, of beperkte toegang onder strikte voorwaarden, wat zorgde voor een daling van daling van 20 procent. Uitgaansgelegenheden, sportscholen waren verantwoordelijk voor een daling van 40 procent, en scholen en kinderopvang waren een deel van 2020 niet geopend waardoor er 50% minder kilometers in het coronajaar gemaakt werden.