Eerste onderwijsinstellingen gaan studenten gespreid laten reizen
De overheid en OV-bedrijven waaronder NS hebben met Hogeschool Inholland afspraken gemaakt om leerlingen en studenten ook in het nieuwe schooljaar gespreid te laten reizen.
Met het spreiden van de studenten wordt drukte voorkomen en kunnen reizigers nog prettiger met de trein reizen. Inholland is de tweede onderwijsinstelling die afspraken heeft gemaakt om buiten coronatijd te spreiden.
Landelijke afspraken
Het uitgangspunt is dat colleges en lessen niet allemaal op hetzelfde moment beginnen, maar dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden. Vorig jaar maakten OV-bedrijven al landelijk al afspraken om in coronatijd te spreiden. Daarna zijn de gesprekken doorgegaan om ook na corona te zorgen dat de spits minder druk wordt.
"We willen na corona afscheid nemen van de hyperspits en voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment de trein neemt”, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van NS. “De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland in staat is om zijn reisgedrag aan te passen. We moeten voorkomen dat we straks weer in het oude normaal terugschieten. Samen met overheden gaan we dan ook graag met andere onderwijsinstellingen in gesprek over spreidingsafspraken, want daardoor krijgt iedereen een betere reiservaring."
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is blij dat Inholland z'n verantwoordelijkheid pakt. "Ze zijn een koploper in spreiding van lestijden. Dat is belangrijk voor een goed bereikbare regio door de dag heen. Ik hoop dat andere onderwijsinstellingen het goede voorbeeld volgen", aldus Christel Mourik, manager Openbaar Vervoer van de MRDH.
"Het huidige onderwijsschema is geldig tot en met november dit jaar, in september gaan we samen met de vervoerders om tafel om te evalueren of het schema voor ons heeft gewerkt en wat de effecten waren voor de vervoerders", zegt Monique Koelewijn, Directeur Facilitaire Zaken en Vastgoed van Inholland. “In september hebben we ook beter zicht op de ontwikkelingen rondom corona", aldus Monique.
Nijmegen
In Nijmegen wordt al sinds september 2018 gewerkt met spreidingsafspraken waardoor de pieken in reizigersaantallen zijn afgenomen. Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen pasten hun aanvangstijden aan. Het zorgde ervoor dat het aantal treinreizigers op het drukste moment met 22 procent verminderde en dat het aantal reizigers in de bus op dat moment met 10 procent daalde.