Station Castricum weer heropend na grote metamorfose

Afgelopen dinsdag werd het vernieuwde station van Castricum geopend. Met een ruime fietsenstalling, een nieuwe Kiosk en nieuwe liften kan station Castricum er weer voor vele jaren tegenaan.

Spoorbeheerder ProRail, NS, provincie Noord-Holland, en de gemeente Castricum werkten hebben twee en een half jaar samengewerkt om het station toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler te maken. De heropening werd gevierd met de vrolijke klanken van het stationscarillon dat in 1969 door de inwoners van Castricum aan NS werd geschonken en tijdelijk was weggehaald vanwege de bouw van de fietsenstalling.

Opknapbeurt

Na vijftig jaar kon station Castrium wel een opknapbeurt gebruiken, en het voldoet nu weer aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Zo zijn er aan beide kanten van het station luifels gekomen van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Door een hoge glazen wand aan de kant van het spoor is een overdekte ontvangstruimte ontstaan die beschutting biedt aan reizigers en passanten. De perrontunnel heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Deze is overzichtelijker en voorzien van nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting.

Ook is het station met de perrons beter toegankelijker en veiliger geworden. Er zijn drie nieuwe transparante liften geplaatst en twee trappen zijn verbreed om de capacatieit van reizigers groter te maken. Ook is er nieuw perronmeubilair geplaatst en is er een nieuw toilet en watertappunt gekomen. De Kiosk van de NS en de bloemenwinkel hebben een nieuwe winkel gekregen.

Carrillon

De openingshandeling vond plaats bij het carillon. Vanwege de bouw van de fietsenstalling werd het instrument tijdelijk weggehaald. Maar nu is deze weer teruggeplaatst. Donderdagochtend stelden Jeroen Olthof, gedeputeerde provincie NH mede namens gedeputeerde Cees Loggen, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, Harro Homan, regiodirecteur ProRail en Paul Slettenhaar, wethouder gemeente Castricum het in gebruik waarna het vanaf nu weer zijn klanken speelt.