NS sluit groot tijdelijk groot deel van geldautomaten vanwege veiligheidsrisico's

Een geldautomaat op Rotterdam Centraal (Foto: NS)
Een geldautomaat op Rotterdam Centraal (Foto: NS)

De Nederlandse Spoorwegen sluit tijdelijk 28 van de 67 geldautomaten die op een station aanwezig zijn. Aanleiding hiervoor is de recente plofkraak bij Apeldoorn die een enorme ravage aan het monumentale stationsgebouw heeft aangericht.

Met de tijdelijke sluiting willen ze voorkomen dat ook andere stations doelwit worden van een plofkraak. Het besluit is in gezamenlijkheid met GWK Travelex genomen, de eigenaar van de automaten.

Anneke de Vries, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor stations: “We zijn enorm geschrokken van wat er in Apeldoorn is gebeurd. De ravage is groot. Met extra maatregelen, waaronder deze tijdelijke sluiting, doen we er alles aan om een volgende plofkraak bij een station te voorkomen."

Buitenzijde

De meeste geldautomaten die sluiten zitten aan de buitenzijde van het stationsgebouw. Een enkele zit op een andere plek waar het moeilijker is om toezicht te houden. Op veel stations blijft het voor reizigers mogelijk om een automaat binnen het stationsgebouw te gebruiken. NS en GWK Travelex doen per gesloten automaat onderzoek wanneer en of het weer mogelijk is om die te openen.