NS geeft aantal vrije parkeerplaatsen aan in app en website

De Qpark-parkeerplaats van Woerden waar je binnenkort ook in de NS-app kan zien hoeveel plaatsen er vrij zijn. (Foto: Google)
De Qpark-parkeerplaats van Woerden waar je binnenkort ook in de NS-app kan zien hoeveel plaatsen er vrij zijn. (Foto: Google)

Reizigers kunnen vanaf vandaag in de NS-app en de NS-website zien hoeveel parkeerplekken er vrij zijn op de P+R-locatie bij het station. Op dit moment biedt het vervoersbedrijf de mogelijk aan voor 19 stations, wat nog verder uitgebreid zal worden.

"Soms is de auto de beste manier om naar het station te komen. Dan is het wel zo prettig om makkelijk en snel te kunnen parkeren. Nu is het mogelijk om voor vertrek te zien of er nog parkeerplekken beschikbaar zijn bij het P+R-terrein. Het helpt als reizigers zeker weten dat ze de auto kwijt kunnen bij het station, helemaal als het straks weer drukker is", vertelt Bert Vaessens, Formatmanager auto parkeren bij NS.

De NS-app en website tonen het aantal beschikbare parkeerplekken op de P+R-locaties bij de stations: Driebergen-Zeist, Rotterdam Centraal, Alkmaar, Eindhoven, Zwolle, Assen, Duivendrecht, Den Bosch Parallelweg en Magistratenlaan, Roosendaal Spoorstraat en Stationsstraat, Boxtel, Oisterwijk, Breda, Middelburg, Zaandam, Enschede, Weert en Bilthoven. Tot en met begin 2022 voegt NS daar nog 43 stations aan toe. Uiteindelijk zal van alle afgesloten P+R-locaties bij stations het aantal beschikbare parkeerplaatsen te zien zijn. NS werkt hiervoor nauw samen met Q-Park en Skidata.

Parkeren bij stations

Dagelijks komt gemiddeld ongeveer 6 procent van de treinreizigers met de auto naar het station en wil daar ook parkeren. Bij stations in kleinere steden of gelegen bij dorpen ligt dit percentage hoger en komt ongeveer 20 procent met eigen auto. Hiervoor zijn bij alle stations zo’n 48.500 P+R-parkeerplekken beschikbaar. Vaessens vertelt: "Uit onderzoek weten we dat de mogelijkheid tot parkeren voor deze groep reizigers heel belangrijk is. Als die er niet zou zijn, kiest 25 procent van deze reizigers niet voor de trein."