Kabinet verlengt steun voor ov-bedrijven tot 2022

De gele stickers worden de komende maand op de stations verwijderd
De gele stickers worden de komende maand op de stations verwijderd

Het openbaar vervoer zal in ieder geval tot 2022 steun van de overheid krijgen om te blijven rijden. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend. In februari was er nog sprake dat de steun tot september zou gelden. Deze regeling is nu door getrokken tot aan het eind van dit jaar.

Als gevolg van de coronacrisis maken veel minder reizigers gebruik van het openbaar vervoer. Hierdoor hebben de vervoerders nu meer kosten dan inkomsten. Om ervoor te zorgen dat reizigers ook tijdens de coronacrisis met de trein of bus kunnen reizen, heeft het kabinet vorig jaar de beschikbaarheidsvergoeding in het leven geroepen. Dankzij deze regeling kunnen ov-bedrijven tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed krijgen.

Vervoerders kunnen de resterende kosten compenseren door onder andere het optimaliseren van de dienstregeling. In totaal is er dit jaar ongeveer 1,5 miljard euro beschikbaar. Er wordt verwacht dat na de coronacrisis het openbaar vervoer weer zal drukker zal worden. De NS maakte eerder al duidelijk dat ze in 2025 weer verwachten op het oude reizigersaantal van 2019 te zitten.

Reisadvies: "Blijf zoveel mogelijk thuiswerken"

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat: "Het kabinet roept mensen nog steeds op om zoveel mogelijk thuis te werken en ook studenten volgen het onderwijs nog vooral online. Zo willen we de verspreiding van het coronavirus tegen gaan. Tegelijkertijd vragen we het ov wel te blijven rijden, omdat het een vitale sector voor Nederland is."

Terugkeer reizigers

Het verloop van de pandemie is lastig te voorspellen. Daarnaast laten prognoses zien dat het na de coronacrisis tijd kost voordat reizigersaantallen weer op het niveau van voor de crisis zijn. Daarom zal de komende maanden onderzocht worden wat na 2021 nog nodig is om het openbaar vervoer te kunnen laten rijden.