Plannen voor woningen boven Utrechts spoor voorlopig uitgesteld

Voorlopig zullen er geen woningen over het Utrechts spoor verrijzen (Foto: Treinenweb)
Voorlopig zullen er geen woningen over het Utrechts spoor verrijzen (Foto: Treinenweb)

Voorlopig zal er geen bebouwing boven het spoor van Utrecht komen. Uit een studie van de gemeente, NS, ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf is naar voren gekomen dat het project om voor extra bouwruimte te zorgen te kostbaar is.

In 2019 werd er bekend gemaakt dat er een verkennend onderzoek zou worden uitgevoerd om in de toekomst extra bebouwing boven het spoor te realiseren. Zo zou er gekeken worden of de ruimtes boven en rondom het spoor beter benut kunnen worden. "Het prikkelt de fantasie om de ruimte boven de sporen als een soort ‘landwinning’ toe te voegen aan de stad", is te lezen in een brief aan de raad.

Complex en kostbaar

Uit het onderzoek is gebleken dat het project erg complex en kostbaar is. De gemeente noemt de kosten hoger dan de baten. "Het vinden van een acceptabel evenwicht daartussen is, ook op langere termijn, een grote uitdaging, waarbij nog veel onderzocht moet worden."

Grote obstakels voor het project zijn onder meer de bereikbaarheid van het centrum, die momenteel tegen het maximum haalbare zit, en het hoogteverschil. Het onderzoek toont aan dat er in Utrecht op korte termijn geen woningen boven het spoor komen. Op de langere termijn zal het onderzoek weer hervat worden. Voorlopig richt de gemeente zich eerst op de plannen voor het Beurskwartier, Lombokpleinen en Merwedekanaalzone.

Intentieverklaring

In de zomer van 2019 had de NS nog een intentieverklaring voor de bouw bij Utrecht getekend met de alle betrokken partijen. Hoewel de plannen voor Utrecht nu in de ijskast zijn gezet zijn er nog wel plannen voor het gebied rond Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal.