Pier Eringa per direct gestopt bij Transdev

 (Foto: Frederike Roozen )
(Foto: Frederike Roozen )

Topman Pier Eringa is opgestapt bij Transdev. Dat is het moederbedrijf van Conexxion, Hermes, Breng en het Witte kruis. Dat heeft de organisatie vrijdag bekend gemaakt.

"De gevolgen van de coronacrisis zijn groot en de toekomst is ongewis. In het ov zijn de aanbestedingen stilgelegd", zegt Transdev in een verklaring. De topman die voorheen bij ProRail aan de top stond was bij Transdev binnengehaald om aanbestedingen te winnen, maar door de coronacrisis zit dit er voorlopig niet in. Om deze reden heeft Eringa besloten of afscheid van zijn werk te nemen. Naast het openbaar vervoer is er ook voor de taxidiensten die het bedrijf exploiteert geen duidelijkheid of en wanneer er weer reizigersgroei is die vergelijkbaar is met de fase van voor de virusuitbraak, aldus Transdev.

In 2019 was Eringa overgestapt van ProRail naar Transdev. Hij heeft van 2015 tot 2019 aan het hoofd van ProRail gestaan. Hij had toen aangegeven dat hij geen leiding meer wou geven aan een bedrijf dat zou worden omgevormd tot een zelfstandig bestuurorgaan (zbo). Dit houdt in dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat er meer grip op krijgt. Daarnaast gaf Eringa ook aan dat hij vier tot vijf jaar maximaal zijn taak als president-directeur wou vervullen. Hij heeft eerder de taak vervuld als regio- en programmadirecteur bij de NS en als korpschef van de politie Flevoland. Daarnaast heeft hij de rol vervuld als bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, en zit hij momenteel nog in de Raad van Toezicht bij de KNVB.

Hervorming ProRail

Hoewel Eringa al een anderhalf jaar bij ProRail weg is, is er voor ProRail nog steeds geen sprake van een hervorming. Door de coronacrisis was er al sprake van een uitstel, maar door de val het kabinet zijn de afwikkelingen doorgeschoven naar het volgende kabinet.