NS wint prijs voor duurzaam opknappen trein

Het project waarmee NS de 20 jaar oude VIRM-treinstellen duurzaam opknapt om nog eens 20 jaar dienst te doen, is maandag bekroond met een belangrijke duurzame prijs. NS heeft uit de digitale handen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de Circular Award ontvangen voor de circulaire modernisering van haar dubbeldekstreinen.

De NS is in 2016 begonnen met het opknappen van deze treinen. Sindsdien zijn miljoenen kilo’s waardevolle materialen opnieuw gebruikt, in plaats van weggegooid en uiteindelijk verbrand. Van deze treinen krijgt 99 procent van de materialen een tweede leven, 85 procent van de materialen wordt hergebruikt in de opgeknapte treinen. Het overige materiaal wordt circulair verwerkt om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Zo zijn er door curculaire ontwerpers bijvoorbeeld dwarsliggers voor het spoor gemaakt van oude zijwanden. Ook zijn er voetbal- en tafeltennistafels van oude vloeren gemaakt, zijn er bureaus van plafonddelen gemaakt en worden oude treinramen gebruikt bij de bouw van nieuwe kantoren en werkplaatsen.

De NS heeft als doelstelling is om in 2030 circulair in te kopen, haar materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben.

Circulair Award

Marjan Rintel, president-directeur van NS: "We zijn heel trots dat we deze prijs hebben gewonnen, omdat we geloven in duurzaam ondernemen en weten dat het onder de streep uit kan. De Circular Award is een waardering voor het jarenlange, harde werk dat onze mensen hierin hebben gestopt. We doen alles in eigen huis in onze werkplaats in Haarlem. Daarnaast is de prijs net zo goed een aanmoediging om dat laatste procentpuntje te vinden. En dat blijft ons uiteindelijke, circulaire doel: alle materialen uit een oude trein hergebruiken."

De Circular Awards worden jaarlijks uitgereikt in twee categorieën: business en public. Dit jaar waren er bijna honderd aanmeldingen in totaal en voor beide prijzen drie finalisten. In de categorie die NS gewonnen heeft, waren dat verder VepaDrentea en Swapfiets. De prijzen zijn uitgereikt op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie. De rest van de week zijn er nog talloze activiteiten.