Levenslang geëist tegen schutter in Thalys

Een Thalys op station Rotterdam (Foto: Treinenweb)
Een Thalys op station Rotterdam (Foto: Treinenweb)

Een aanklager heeft een levenslange straf geëist tegen de man die in 2015 in de Thalys tussen Amsterdam en Parijs het vuur opende. Tegen zijn drie handlangers zijn celstraffen van acht tot dertig jaar cel geëist.

De 31-jarige dader El-Khazzani stapte op 21 augustus 2015 in de Thalys welke tussen Amsterdam en Parijs reed. Hij zou op station Brussel-Zuid zijn ingestapt waarna hij in een toilet zijn wapen zou laden. Nadat hij in de coupé enkele schoten zou hebben gelost werd hij overmeesterd door drie Amerikanen, waarvan twee Amerikaanse militairen. Door het heldhaftige optreden werd de aanslag beperkt tot twee gewonden.

De dader had volgens de politie genoeg munitie bij zich om driehonderd mensen te doden. De schutter weersprak niet dat hij van plan was een aanslag te plegen, maar hield vol dat hij zich op het laatste moment heeft bedacht. Het zou toen al te laat zijn geweest om een confrontatie met passagiers te voorkomen.

Clint Eastwood

Tijdens het proces zal, op verzoek van de dader, ook een opmerkelijke getuige worden gehoord. Het gaat om de Amerikaanse acteur en regisseur Clint Eastwood. Hij heeft in 2018 een film over de aanslag geregiseerd waarin de drie Amerikanen zichzelf spelen. Volgens de advocaat van El-Khazzani is Eastwood door zijn diepgaande onderzoek in staat om de details van de aanslag te kunnen vertellen tijdens de rechtzaak. Tijdens het proces komen 41 getuigen, 9 experts waaronder dus ook Clint Eastwoord aan het woord.