Nieuw uniform voor spoorwegpersoneel van NMBS

Vanaf maandag dragen ruim 4.000 trein- en stationsmedewerkers van Belgische Sporowegen (NMBS) een nieuw uniform. De nieuwe blauwe kledingstijl moet professioneel en tijdloos ogen, en vooral praktisch zijn voor de medewerkers en duidelijk herkenbaar voor de treinreizigers.

Met de intrede van het nieuwe uniform verdwijnt het grijze uniform na tien jaar uit de stations en treinen. "Niet alleen de mode is de afgelopen jaren veranderd, ook de identiteit van NMBS en alles wat daarbij hoort is geëvolueerd. Het nieuwe uniform vertaalt dat naar de outfit van onze medewerkers", schrijft de NMBS. Ook zal vanwege de coronamaatregelen aan de nieuwe kledingset een mondmasker worden toegevoegd.

Eerdere proef

In november vorig jaar werden de verschillende kledingstukken al een maand lang getest door een dertigtal medewerkers, waarna nog een aantal zaken werd aangepast. Zo zijn onder meer de broek- en jaszakken groter gemaakt en werden de kepie en het hoedje voor de treinbegeleiders aangepast. Ook werd in vergelijking met de proef van vorig jaar het uniform aangevuld met een donkerblauw mondmasker met daarop het NMBS-logo.

Voor het nieuwe uniform deed NMBS na een openbare aanbesteding een beroep op het Belgische modehuis Xandres NV. Ook voor het ontwerp van het mondmasker werd een aparte aanbesteding gelanceerd.

Uniform

Het uniform wordt gedragen door zo’n 4.300 NMBS-medewerkers. Het gaat om de treinbegeleiders, de onderstationschefs en de loketbedienden. Zij werden zowel bij de keuze als bij de ontwikkeling van het uniform betrokken. Ook aan de reizigers werd gevraagd naar welk ontwerp hun voorkeur uitging. Bij de keuze van het uniform werd gekeken naar zowel de kwaliteit, het design, de functionaliteit als de herkenbaarheid.

Er zijn verschillende kledingstukken in het NMBS-blauw, met zowel een winter- als een zomerversie. Nieuw is dat de dames naast een broek of een rok ook een jurk-achtige kledij kunnen dragen. De mantel en blazer zijn donkerblauw, het hemd van de treinbegeleiders lichtblauw en dat van het stationspersoneel felblauw. Het NMBS-logo staat zowel op de borst als op de pet of het hoedje.

Duurzaam

Ook het duurzaam aspect speelde een rol bij de samenstelling van het nieuwe uniform. De NMBS heeft om deze reden strenge voorwaarden gesteld aan de fabrikant, en dat zowel voor de keuze en de kwaliteit van de materialen als voor de arbeidsvoorwaarden. "Kledingstukken die niet langer worden gedragen zullen door het modehuis worden gerecycleerd tot isolatiemateriaal of andere duurzame oplossingen. Ook de oude uniformen worden gerecycleerd", legt de NMBS uit.

Bron: NMBS