Oude rookpalen worden oplaadpunten voor e-bikes

De oude rookpalen worden straks oplaadpalen voor e-bikes (Foto: Steven Lek)
De oude rookpalen worden straks oplaadpalen voor e-bikes (Foto: Steven Lek)

De eerder verwijderde rookpalen op de stations zullen een nieuw leven krijgen. De palen zullen in de toekomst stroom gaan leveren voor e-bikes en andere elektrische gelijksoortige voertuigen. Speciaal voor dit doel heeft het bedrijf Lightwell een nieuw ontwerp voor de oude rookpaal gemaakt.

Het gebruik van de oude palen past prima in de ambitie van ProRail om stations zo circulair mogelijk te maken. Ook Lightwell is trots op de keuze dat zij dit project mogen uitvoeren: "Mooi om iets ongezonds als roken om te buigen naar iets gezonds", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Circulair gebruik

De palen blijven eigendom van ProRail, maar het is nog niet duidelijk of ze in fietsenstallingen van stations of op een andere plek dichtbij het station zullen komen.  "We willen dat mensen duurzaam van deur tot deur reizen. Niet alleen met de trein, maar ook bijvoorbeeld met de fiets naar het station. Door rookpalen om te bouwen tot laadpalen kunnen we zorgen dat meer mensen de elektrische fiets pakken", zegt Willem van Ewijk van ProRail. Het idee werd gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week.

"Niet weggooien of recyclen, maar upcyclen: een nieuwe functie bedenken, dat is beter voor het milieu dan omsmelten", aldus de woordvoerder van Lightwell. "Vaak ligt bij duurzaam vervoer de focus op elektrische auto's. Maar binnen stedelijk gebied is het interessant los van auto's te denken, zoals pedelec fietsen en superdeluxe e-fietsen waarmee je ook goederen kan vervoeren, een soort extreme vorm van een bakfiets", zegt de woordvoerder.

Rookverbod

Vanaf 1 oktober heeft ProRail alle stations rookvrij verklaard. Een maand eerder zijn ProRail en NS al begonnen met het verwijderen van de rookzones op de perrons. Wie nu nog op het station een sigaretje opsteekt riskeert een boete van 95 euro. Vervoerders mogen zelf bepalen waar er nog gerookt mag worden.