ProRail neemt maatregelen tegen spoorlopers op Alkmaar Noord

 (Foto: Thomas van der Meer)
(Foto: Thomas van der Meer)

Spoorbeheerder ProRail neemt extra maatregelen op station Alkmaar Noord om spoorlopen tegen te gaan. Sinds de start van de verbouwing in september zijn er diverse spoorlopers gesignaleerd die met hun levensgevaarlijke actie hun omreisroute willen verkorten. Er zijn beveiligers ingezet, en er zijn enkele ingangen van het station afgesloten.

De spoorbeheerder heeft eerder ook scholen in de nabije omgeving aangesproken nadat bleek dat veel scholieren onder de spoorlopers zaten. Leraren hebben zowel de scholieren als de ouders aangesproken op het spoorlopen, maar dit heeft helaas niet tot een bevredigend resultaat geleid. Nu er een aantal ingangen afgesloten zijn en er veiligheidspersoneel aanwezig is hoopt ProRail het spoorlopen tegen te gaan. Daarnaast heeft ProRail ook aan NS geadviseerd om conducteurs de reizigers via de treinomroep op de hoogte te brengen over de looproute.

Omlooproute

ProRail heeft een omlooproute gemaakt zodat reizigers veilig aan de andere kant van het spoor kunnen komen. Het omlopen kost ongeveer vijf tot zeven minuten extra tijd en is voorzien van routeborden en affiches. Ook zijn bewoners van te voren per brief geïnformeerd over de werkzaamheden en de omlooproute.

De spoorbeheerder doet nogmaals een oproep: Steek niet het spoor over, het is die vijf minuten sneller echt niet waard.