Hinder in de herfstvakantie tussen Groningen, Veendam en Weener

Visual van het vernieuwde perron van station Zuidbroek (Foto: ProRail)
Visual van het vernieuwde perron van station Zuidbroek (Foto: ProRail)

In de herfstvakantie van 10 tot en met 19 oktober vinden er grootschalige werkzaamheden plaats tussen Groningen en Veendam/Weener. Daarom worden er op deze twee trajecten bussen ingezet in plaats van treinen. Tijdens de werkzaamheden zal ProRail meerdere werkzaamheden tegelijk uitvoeren aan het spoor en de perrons van Zuidbroek en Scheemda.

De werkzaamheden zijn hard nodig zodat er vanaf december 2020 extra treinen zullen rijden. In de spits zullen naast stoptreinen ook sneltreinen tussen Groningen en Winschoten gaan rijden. Hiermee gaan de reismogelijkheden in de spits van twee naar vier keer per uur. Met de extra treinen gaat de reis tussen de beide plaatsen ook sneller en is hebben reizigers nog meer zitplaatsen.

Reizigers in de vijf extra treinen in de ochtendspits en in de acht treinen in de middagspits reizen tussen Groningen en Winschoten negen minuten sneller. De extra treinen stoppen op de stations Groningen Europapark en Scheemda. "Met deze investering zorgen we ervoor dat we regio en stad nog beter met elkaar verbinden. Zo maken we wonen in de regio en werken in de stad aantrekkelijker", vertelt Anton van Duuren, projectleider provincie Groningen.

Werkzaamheden

Tijdens deze periode zal ProRail meerdere werkzaamheden op het traject Groningen-Veendam/Weener uitvoeren waardoor er geen treinverkeer kan rijden.

Zo worden er seinen, beveiligingsinfrastructuur en bebording aangepast. Ook worden de sporen en de perrons aangepast. De spoorboog vanaf Zuidbroek naar Veendam wordt aangepast, het station Zuidbroek wordt aangepast met een breder perron waarbij de sporen zullen worden verlegd, en worden er daar nieuwe wissels aangelegd. Ook op station Scheemda wordt er een nieuw perron gebouwd en zal het bestaande perron worden verbreed,  verder worden hier ook aanpassingen gedaan aan de sporen en de bijbehorende infrastructuur.

Ook wordt er aandacht gegeven aan onveilige overwegen van het NABO-soort. Bij Haren zal er een overweg aan de Noorderzanddijk worden beveiligd. Bij Hoogezand en de Halteweg in Heiligerlee wordt er een overweg voor voetgangers en fietsers voorzien van een overwegboom en in Scheemda wordt een overweg beveiligd. Ook worden er twee onveilige overwegen op particulier terrein in Muntendam en Hoogezand afgesloten. Tijdens de werkzaamheden zijn sommige overwegen niet toegankelijk. Voor weggebruikers worden er omleidingsborden geplaatst.

Een deel van de werkzaamheden kan hinderlijk zijn voor omwonenden. Er is sprake van extra licht, geluid en trillingen. Ook zorgen de werkzaamheden tijdelijk voor extra verkeersdrukte rond de werkplekken. De bewoners in de omgevingen zijn hiervan op de hoogte gebracht.