Controleactie tegen overlast op Arnhem Centraal

Controleactie tegen onveiligheid op Arnhem Centraal (Foto: Treinenweb)
Controleactie tegen onveiligheid op Arnhem Centraal (Foto: Treinenweb)

De afgelopen dagen zijn er controleacties rond het station van Arnhem Centraal gehouden. De reden is dat er veel meldingen kwamen over onveiligheid in het station of het stationsgebied. Ook komende tijd zal de actie herhaald worden.

"Arnhem Centraal is een plek waar reizigers en medewerkers zich prettig voelen en graag willen zijn. Als blijkt dat door bijvoorbeeld overlast dit gevoel afneemt, ondernemen wij actie.", legt Leonie Bosselaar, woordvoerder van NS uit. De handhaving vond plaats in samenwerking met andere vervoerders, zoals Arriva en Breng, de gemeente Arnhem, de politie en de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee werd ingezet omdat Arnhem Centraal ook de verbinding met Düsseldorf heeft via de RE19-trein.

Ontoelaatbaar gedrag

Vanaf begin dit jaar steeg het aantal meldingen van overlast en geweld op het station en in de stationsomgeving. Reizigers ervaarden meer overlast van hangjongeren en daklozen. Daarnaast steeg het aantal meldingen van geweld tegen medewerkers zoals conducteurs en medewerkers Veiligheid en Service.

Securitymanager NS Sander Venneman: "Station Arnhem is een prachtig station wat hoog gewaardeerd wordt door de reizigers. Dat willen we graag zo houden. Het is ongelooflijk wat we de laatste tijd soms tegen komen. Van vernielingen en zakkenrollerij, tot bedreigingen en geweld tegen mijn collega’s. Ontoelaatbaar en asociaal gedrag wat wij niet accepteren. Iedereen wil zich veilig voelen op het station, reizigers en medewerkers. Ik ben heel blij met de intensieve samenwerking die er nu is om dit aan te pakken."

Actiedag

De NS, de andere vervoerders, gemeente Arnhem en politie maakten begin juni een gezamenlijke aanpak. Naast dat er meer toezicht kwam door extra inzet medewerkers Veiligheid en Service, surveilleerde de politie vaker en vinden er gezamenlijke actiedagen plaats. Dit gebeurde voor het eerst op 26 juni.

Tijdens deze actiedagen is er extra gecontroleerd zowel in het station als in de treinen en bij de bussen. Sander Venneman: “Zichtbaar aanwezig zijn, de raddraaiers eruit halen en laten zien dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Station Arnhem Centraal moet een prettige plek blijven om te zijn. Daar zetten we de komende periode verder op in met onder andere dus dit soort actiedagen.”