Weinig hinder op het spoor door storm Francis

Weinig grote hinder op het spoor door storm Francis (Foto: Onbekend)
Weinig grote hinder op het spoor door storm Francis (Foto: Onbekend)

De zomerstorm Francis die woensdag over het land waaide met windstoten tot 100 km/u heeft niet gezorgd voor grote problemen op het spoor. Wel werd uit voorzorg het aantal treinen tussen Assen - Groningen, Amsterdam - Schagen en op de HSL Rotterdam - Breda verminderd.

Spoorbeheerder ProRail heeft zich voorbereid door storingsploegen en incidentenbestrijders klaar te zetten om eventuele calamiteiten zo snel mogelijk te verhelpen. Zo is op station Alkmaar het perron van de sporen 2 en 3 een groot gedeelte van de dag onttrokken aan het treinverkeer omdat ProRail werkzaamheden uitvoert aan de perronkap, waarbij door de storm de veiligheid anders in het geding kon komen.

Verstoringen

Vanaf woensdagochtend waren er enkele verstoringen op het spoor. Zo ging bij Maastricht een bovenleiding kapot, was bij Waddinxveen een boom dicht bij het spoor terecht gekomen en lag er bij Geldermalsen een bouwzeil op het spoor. De meeste storingen waren door snel ingrijpen weer verholpen.

Enkele trajecten minder treinen

Uit voorzorg het aantal treinen tussen Assen - Groningen, Amsterdam - Schagen en op de HSL Rotterdam - Breda verminderd. Tot aan het middaguur reden er minder Sprinters en geen intercity's tussen Assen en Groningen. Ook rijden er tussen Amsterdam Centraal en Schagen tot 18:00 minder intercity's.

Vanwege de harde wind hebben is de HSL-brug over het Hollandsch Diep ook tijdelijk buiten dienst gesteld waardoor er geen HSL-treinverkeer tussen Rotterdam en België mogelijk was. Hier konden de treinen rond 13:45 weer overheen rijden.