Aanbesteding Valleilijn mislukt door gebrek aan inschrijvers

De aanbesteding van de Valleilijn is mislukt, Connexxion blijft er tot maximaal twee jaar langer rijden. (Foto: Treinenweb)
De aanbesteding van de Valleilijn is mislukt, Connexxion blijft er tot maximaal twee jaar langer rijden. (Foto: Treinenweb)

De aanbesteding voor de Valleilijn is mislukt. Vanaf december 2021 zou de concessie van de spoorlijn Amersfoort - Ede-Wageningen, die nu nog door Connexxion wordt uitgevoerd, verlopen. Er hebben zich geen inschrijvers gemeld waardoor Connexxion ook vanaf 2022 de treindienst zal exploiteren door middel van nood-concessie.

Vanwege de corona-pandemie heerst er veel onzekerheid bij vervoerders omdat het aantal reizigers in deze afgelopen periode sterk gedaald is. Tijdens het aanbestedingsproces presenteerde de provincie Gelderland al een speciale maatregel voor potentiële vervoerders, waarmee garandeerde werd dat de provincie 80 procent van de vervoersopbrengsten zou bekostigen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, maar desondanks zijn er geen vervoersbedrijven die zich gemeld hebben.

Wel geïnteresseerden, geen biedingen

De aanbesteding heeft wel geleid tot diverse geïnteresseerden. Zij hebben wel vragen gesteld in de Nota van Inlichtingen, maar uiteindelijk hebben ze geen bod ingediend. "Landelijk ontstaat steeds meer het beeld dat de reizigers slechts langzaam weer het openbaar vervoer weten te vinden. Dit levert grote verliezen op voor de vervoerbedrijven en een onzekere markt. Dit heeft ertoe geleid dat landelijk lopende voorbereidingen voor aanbestedingen zijn vertraagd", aldus de provincie. De provincie gaat de aanbesteding nu evalueren met de andere vervoerders.

De Valleilijn-concessie voor Connexxion zou in december 2021 aflopen. Nu er geen biedingen zijn zal de vervoerder in opdracht van de provincie Gelderland een noodconcessie rijden. Dit bekekent dat Connexxion nog voor maximaal twee jaar de Valleilijn mag uitbaten. In de tussentijd zal de provincie bekijken hoe de kwaliteit van de spoorlijn verder kan worden verbeterd.