NS tevreden over verloop van strandtreinen naar Zandvoort

Een oudere DDM-dubbeldekker die in zijn jaren nog werd ingezet naar Zandvoort, nu vervangen door de DDZ-dubbeldekker (Foto: Treinenweb)
Een oudere DDM-dubbeldekker die in zijn jaren nog werd ingezet naar Zandvoort, nu vervangen door de DDZ-dubbeldekker (Foto: Treinenweb)

De NS is tevreden over het verloop van het strandvervoer van en naar Zandvoort tijdens de hittegolf afgelopen week. Problemen bleven uit, mede door inzet van extra treinen en samenwerking met gemeente, politie en veiligheidsregio.

Op de stations Zandvoort aan Zee, Haarlem en Amsterdam Centraal waren tientallen extra medewerkers aan het werk om de veiligheid te waarboren, en om service en assistentie te verlenen. Op station Zandvoort zijn er 'crowd-control' maatregelen getroffen om bij te grote drukte reizigers gedoseerd toe te laten tot het perron. Met tekstkarren worden reizigers attent gemaakt op de coronaregels. Daarnaast wordt er ook aan reizigers gevraagd om zich aan de corona-regels te blijven houden.

Het vervoersbedrijf spreekt lof uit naar de reiziger: "Een compliment gaat ook uit naar strandgangers die aanwijzingen van collega’s goed opvolgden om overvolle treinen tegen te gaan. Toch was het in sommige treinen druk, terwijl in andere treinen juist veel ruimte over was." De NS onderzoekt daarom aanvullende maatregelen voor een betere spreiding in de toekomst.

Analyse

Uit analyse van de drukte per trein blijkt dat vooral de twee Sprinters die elk uur rijden tussen Amsterdam en Zandvoort druk zijn. Het hoogtepunt vond rond het middaguur plaats, waarbij er sprake was van het drukte moment in de trein tussen Zandvoort en Haarlem.

De vier Sprinters tussen Haarlem en Zandvoort hebben doorgaans nog volop zitplaatsen over. Reizigers vanuit Amsterdam moeten voor deze treinen weliswaar een keertje overstappen in Haarlem, maar ze hebben dan wel een rustiger reis die vaak ook nog enkele minuten sneller is.

Drukte voorkomen

Vanwege corona is een goede spreiding en het voorkomen van drukte extra belangrijk. Voor reizigers is het lastig om vooraf in te schatten welke trein druk is en welke niet. Daarom test NS sinds mei een vrijwillige aanmeldservice, die reizigers voor vertrek inzicht geeft in de drukte per trein. Reizigers naar Zandvoort zal binnenkort worden gevraagd om hun reis naar de badplaats aan te melden voor een betere spreiding. Ook kijkt NS naar manieren om reizigers via reisinformatie, zoals de reisinformatieschermen op stations, beter te informeren over de verschillende reismogelijkheden naar Zandvoort.

Strandtreinen

In verband met het mooie weer rijdt NS al vanaf woensdag 5 augustus tussen 9.30 en 23.00 uur zes treinen in plaats van twee of vier treinen per uur van en naar Zandvoort. Om reizigersstromen in goede banen te leiden, zijn op de stations Amsterdam Centraal, Haarlem en Zandvoort aan Zee maatregelen genomen.