Stoomtrein Goes-Borsele vandaag niet op het spoor vanwege spoorspatting

Een locomotief van de SGB in Kwadendamme (Foto: Paul van Galen)
Een locomotief van de SGB in Kwadendamme (Foto: Paul van Galen)

De stoomtrein van museum Stoomtrein Goes-Borsele kan maandag niet rijden vanwege problemen aan het spoor. Door de hitte is er spoorspatting ontstaan. Dit houdt in dat het spoor zodanig uitgezet dat er niet over het spoor gereden kan worden, en dat er maatregelen nodig zijn.

Het staal van de rails is door de warmte uitgezet. "We hebben gisteravond een inspectie gedaan en geconstateerd dat er plekken zijn waar doorrijden niet mogelijk was", legt Reinier Zondervan van de SGB uit.

Spoorspatting

Spoorspatting kan in het gehele land plaats vinden. "Onze grote broer, de NS, heeft daar ook last van.", vervolgt hij. "Het wil zeggen dat het staal uitzet en op een bepaald moment niet meer verder kan. Daardoor gaat het zijwaarts uitzetten en wordt doorrijden onverantwoord." Op het spoor waar NS en andere regionale vervoerders rijden is ProRail de beheerder van het spoor en zijn zij verantwoordelijk, en nemen zij maatregelen.

Het spoor van de SGB is volledig in beheer van de museumstichting. De stichting heeft aangegeven dat vanavond gaat een groep vrijwilligers aan het werk gaat om het probleem op te lossen. "We slijpen er dan plakjes vanaf, waardoor het spoor weer ruimte krijgt om uit te zetten. We verwachten dat we dat vanavond wel op kunnen lossen zodat we morgen weer kunnen rijden."