In augustus hinder rond Arnhem vanwege spoorwerkzaamheden

De NS gaat diep door het stof vanwege de problematische businzet. (Foto: NS)
De NS gaat diep door het stof vanwege de problematische businzet. (Foto: NS)

Reizigers rond Arnhem Centraal moeten in de zomer rekening houden met twee perioden van hinder. Van maandag 10 tot en met woensdag 19 augustus krijgt station Arnhem Velperpoort een grondige vernieuwing en vanaf woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus wordt er aan het spoor bij Elst gewerkt.

In deze perioden moeten reizigers rekening houden met treinvervangend busvervoer. Tussen 10 en 19 augustus 17:00 uur rijden er geen treinen tussen Arnhem en Dieren en tussen Arnhem en Zevenaar. De treindienst tussen Zevenaar en Doetinchem is aangepast. Aansluitend rijden er vanaf 19 augustus tot en met zondag 23 augustus geen treinen tussen Arnhem en Nijmegen en Elst en Tiel.

Station Velperpoort

Het station Arnhem Velperpoort uit 1953 is aan een grondige vernieuwing toe. De grootste is dat de perrons volledig vernieuwd en verbreed worden. De nieuwe perrons liggen straks op dezelfde hoogte als de vloer van de trein, waardoor er een gelijkvloerse in- en uitstap mogelijk is. Ook komen er nieuwe, duurzame, houten bankjes en krijgen de wachthokjes een opknapbeurt. Ook krijgen beide perrons een glazen, transparante lift.

De vernieuwingen vonden plaats met behoud van de architectonische bouwstijl omdat station Velperpoort een bijzonder historisch/architectonisch status heeft en daarom een beschermde status heeft waarbij het oorspronkelijke karakter behouden moet blijven.

Overweg bij Elst gaat verdwijnen

In Elst wordt de overweg aan de Rijksweg Noord definitief opgeheven. ProRail zal de gehele overweg saneren om vervolgens tussen 20 en 23 augustus een nieuwe onderdoorgang te laten plaatsen. Het nieuwe viaduct in de 1e Weteringsewal wordt afgebouwd en in gebruik gesteld voor wegverkeer. Zodra beide bouwwerken klaar zijn, is één van de drukste spoortrajecten van Nederland Arnhem-Nijmegen volledig overwegvrij.