Haagse gemeenteraad doet vliegreizen voor ambtenaren in de ban

 (Foto: Rob Dammers)
(Foto: Rob Dammers)

Wethouders, ambtenaren en gemeenteraadsleden van Den Haag gaan zullen vanaf nu voor de trein kiezen voor hun zakenreizen. De Haagse gemeenteraad nam vandaag een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren aan over duurzame dienstreizen.

Het initiatiefvoorstel verscherpt de regels die de gemeente Den Haag hanteert bij de vervoersmiddelkeuze bij dienstreizen. Naar steden die binnen acht uur per trein te bereiken zijn, mag volgens het voorstel geen gebruik meer worden gemaakt voor het vliegtuig. Op deze manier moeten de ambtenaren voor een flinke besparing van CO2 zorgen.

Uitzonderingen

Er waren binnen de gemeenteraad uitzonderingsmogelijkheden om toch het vliegtuig te nemen. De Partij voor de Dieren heeft deze geschrapt. "De talloze uitzonderingsmogelijkheden zorgden ervoor dat wethouders en ambtenaren eigenlijk altijd wel het vliegtuig konden nemen", zegt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker. Zo werd er in 2018 maar liefst 29 keer voor een retourrit met het vliegtuig gekozen terwijl er in geen enkel geval met de trein werd gereisd.

Daarnaast krijgt de gemeenteraad meer mogelijkheden om het nieuwe reisgedrag in de gaten te houden. Zo moet het college jaarlijks een rapport uitbrengen over de gemaakte dienstreizen en over welk vervoersmiddel daarbij is gebruikt. Ook krijgt de gemeenteraad een overzicht waarin staat hoevaak er is afgeweken van het nieuwe besluit.