Translink ziet weer stijging in gebruik van openbaar vervoer

Er is sinds de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juli weer een groei te zien in de reizigersaantallen, blijkt uit cijfers van TransLink. De afgelopen week waren er woensdag en donderdag de meeste check-ins met respectievelijk 1,67 miljoen en 1,71 miljoen.

Vanaf afgelopen maart bij het begin van de 'intelligente lock-down' nam het gebruik van het openbaar aanzienlijk af tot 10 procent van de beschikbare capaciteit. met het advies om alleen te reizen als het strikt noodzakelijk was bleef het erg rustig in de treinen, trams, metro's en bussen. Sinds de verplichting van het mondkapje op 1 juni mocht er veertig procent van de stoelen in de voertuigen van het openbaar vervoer gebruikt worden. Maar sinds 1 juli waarbij alle stoelen weer gebruikt mogen worden, en het advies voor noodzakelijke reizen geschrapt is, lijkt er weer een groot herstel plaats te vinden in het openbaar vervoer.

Stijging in check-ins

Translink, de transactiebeheerder van de ov-chipkaart, noemt het nog te vroeg om conclusies te trekken over het positieve effect op de reizigersaantallen van vorige week. Maar op woensdag checkten reizigers weer 1,67 miljoen keer in bij het openbaar vervoer. Dat was een week eerder 1,51 miljoen keer en nog een week eerder 1,36 miljoen keer. Op donderdag werd het nog drukker.

Alle vervoerders benadrukken wel dat reizigers zich zoveel mogelijk moeten verspreiden over de hele dag, om te voorkomen dat er ongewenste drukte plaatsvindt. Ook OV-NL ziet momenteel nog geen signalen dat het onverantwoord druk was. "Je kunt op dit moment goed het OV pakken, want er is nog ruimte zat in alle voertuigen", vertelt voorzitter Pedro Peters tegenover het ANP.

Maatregelen

Hoewel het openbaar vervoer momenteel weer op normale capaciteit draait zijn er nog wel maatregelen in het openbaar vervoer. Zo is het verplicht om op verantwoorde wijze een mondkapje in het voertuig te dragen tijdens de reis, en wordt er aangeraden om indien mogelijk anderhalve meter afstand te houden. Dit laatste wordt met vloerstickers en borden kenbaar gemaakt aan de reizigers. Ook mogen er niet meer dan twee personen tegelijkertijd met de lift mee, en wordt er verwacht dat reizigers zich houden aan de hygiëne-regels.