Stoomtram Hoorn-Medemblik ontvangt subside voor restauratie van rijtuig

Rijtuig 6 van de Stoomtram Hoorn-Medemblik (Foto: Stoomtram Hoorn-Medemblik)
Rijtuig 6 van de Stoomtram Hoorn-Medemblik (Foto: Stoomtram Hoorn-Medemblik)

Een mooie meevaller voor de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Voor de restauratie van het eerste personenrijtuig dat het museum ooit in zijn collectie opnam, is door het Prins Bernard Cultuurfonds 30.000 euro beschikbaar gesteld. Het geld zal worden gebruikt voor de restauratie van de ruim een eeuw oude wagon.

Rijtuig nummer 6 van de Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij, zoals de officiële naam van het rijtuig luidt, is aan het eind van het vorige seizoen uit de collectie gehaald voor restauratie. Het rijtuig wordt momenteel weer voleldig gerestaureerd naar de oorspronkelijke uitvoering.  De restauratie van de personenrijtuig kost naar schatting 100.000 euro en zal in het nieuwe seizoen van 2021 afgerond zijn.

Historie

Het personenrijtuig werd in 1915 gebouwd in Rotterdam en deed uiteindelijk dienst voor de stoomtram van Zwolle naar Nunspeet. Uiteindelijk kwam het rijtuig een halve eeuw geleden, bij het museum in Hoorn terecht. Het rijtuig heeft een typisch Amerikaans uiterlijk met balkons aan beide einden en is voorzien van een teakhouten afwerking. De stijl van de wagon maakt het voertuig tot een van de meest opvallende personenrijtuigen die ooit in ons land gereden heeft.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt een bepaald bedrag beschikbaar om musea extra te stimuleren ook in deze coronatijd door te gaan met culturele projecten. Ook eerder zijn er al donaties aan andere musea gedaan. Ook het Spoorwegmuseum heeft tien jaar eerder al een subside ontvangen waar de voormalige koninklijke trein van koningin Juliana en prins Bernhard mee is opgeknapt.