Station Haarlem Spaarnwoude voorzien van liften en reisassistentie

De nieuwe lift op station Haarlem Spaarnwoude (Foto: NS)
De nieuwe lift op station Haarlem Spaarnwoude (Foto: NS)

Met ingang vanaf vandaag kunnen ook reizigers met een beperking die assistentie nodig hebben van en naar station Haarlem Spaarnwoude reizen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld makkelijk de IKEA bereiken die zich naast het station bevindt.

De afgelopen maanden heeft ProRail nieuwe liften en hellingbanen op het station geplaatst. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zal een feestelijke openingsmoment later in het jaar plaatsvinden.

Reisbegeleiding

NS en ProRail hebben de ambitie om alle stations geschikt te maken voor reizigers met een beperking. Die voorzieningen varieren van gelijkvloerse perrons tot aan trapleuningen met braille-informatie. Maar ook, zoals hier, om liften en hellingbanen die drempelvrij toegang geven tot de perrons. Ook heeft NS de assistentieverlening op dit station gestart, waardoor reizigers nu hulp kunnen krijgen bij het in-, over- en uitstappen, omdat er nog diverse treinen zijn waar een gelijkvloerse of drempelvrije instap nog niet mogelijk is.

Haarlem Spaarnwoude is het 144e station waar de NS reisassistentie aanbiedt. Dit jaar volgen nog 24 stations waaronder in Noord-Holland: Overveen, Zaandam Kogerveld, Purmerend Overwhere, Bovenkarspel Flora en Santpoort Zuid. Voor 2025 moeten alle stations waar NS stopt voorzien zijn van reisassistentie. Met de nieuwe liften is dit het 389e station dat drempelvrij is.