NS opent vrijdag 10 juli station Rotterdam Alexander via live video

Het nieuwe stationsgebouw (Foto: NS)
Het nieuwe stationsgebouw (Foto: NS)

Op dit moment wordt er door aannemers de laatste hand gelegd aan de nieuwe stationshal van station Rotterdam Alexander. Dit betekent dat er op vrijdag 10 juli om 13:30 een officiele opening zal plaatsvinden. Vanwege de coronatijd is een grote feestelijke samenkomst van bezoekers niet mogelijk en zal de NS de opening via een live-stream uitzenden.

Afgelopen dindag 2 juni is de nieuwe stationshal van Rotterdam Alexander al zonder feestelijkheden geopend voor de reizigers, maar door de diverse afwerkingen die aannemers nog moesten uitvoeren kan de officiële opening pas op 10 juli plaatsvinden

Volgens NS-woordvoerster Inge Rijgersberg is het voor het eerst in Nederland dat een station digitaal wordt geopend, en dat iedereen via een televisie, tablet, smartphone de opening via een live video kan bijwonen.

Vernieuwing

Het oude station voldeed niet meer aan de wensen van de reizigers van deze tijd. Het gesloten karakter van het gebouw en het gebrek aan ruimte maakte dat het station niet meer prettig was in het gebruik. Ook de faciliteiten waren aan vervanging toe. RET, de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Verkeersonderneming, ProRail en NS sloegen de handen ineen om een nieuw stationsgebouw te bouwen.

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om de bouw van de nieuwe stationshal af te ronden. Na het monteren van de gevels stortte de aannemer de vloeren en monteerden zij het kenmerkende plafond. Ook werden de casco winkelruimtes afgebouwd en werd het station voorzien van de nodige apparatuur, zoals omroepinstallaties, verlichting en in- en uitcheckpoorten die geïnstalleerd en getest werden.

Het vernieuwde station van Rotterdam Alexander is een station met veel glas voor sociale veiligheid en vernieuwde faciliteiten, zoals liften, toiletten, in- en uitcheckpoortjes en winkels. In het station komen metro en trein nu samen onder één dak waardoor er een snelle overstap binnen het gebouw mogelijk is door middel van een loopbrug over de metrosporen. Hierdoor kan de grootste groep overstappers snel, veilig en comfortabel overstappen van de trein naar de tram of omgekeerd.