Niet-noodzakelijke ritten in openbaar vervoer vanaf 1 juli weer toegestaan

Vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer worden gebruikt (Foto: Treinenweb)
Vanaf 1 juli mogen alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer worden gebruikt (Foto: Treinenweb)

Reizigers kunnen na 1 juli weer gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. De bezetting blijft niet op 40 procent van de capaciteit steken en mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein, melden ingewijden.

Wel moeten de reizigers de spits zo veel mogelijk mijden. Mondkapjes blijven tot nader order verplicht in het openbaar vervoer, evenals het zoveel mogelijk bewaren van 1,5 meter afstand tot medereizigers.

Persconferentie

De nieuwe regels voor het ov worden woensdagavond om 19:00 uur aangekondigd, als onderdeel van een breder pakket aan versoepelingen. De meest betrokken bewindspersonen bespraken voorlopig voor het laatst binnen de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) de aanpak van het coronavirus.

Het openbaar vervoer rijdt sinds begin juni weer volgens normale dienstregeling, omdat ook andere regels om het coronavirus te bestrijden werden versoepeld. Vanaf 29 juni zullen de laatste paar ontbrekende (spits)treinen en nachtnettreinen weer worden toegevoegd.

Sinds begin juni is de bezetting steeds ruim onder de 40 procent gebleven. Voor touringcars, taxi’s en personenauto’s worden de regels ook versoepeld.

Niet-noodzakelijke reizen

Op dit moment doen de vervoerders en de overheid een dringend beroep om alleen noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer te komen. Die oproep zal naar verwachting worden ingeruild door de boodschap om te spreiden en buiten de spits te reizen. Ook internationale reizen per trein kunnen vanaf 1 juli weer gemaakt worden, ook al zijn ze niet noodzakelijk

Reizigersvereniging Rover pleit al langer voor een exit-strategie. De vervoerders hebben in overleg met het ministerie advies gevraagd aan het outbreak management team (OMT) of weer alle stoelen in het openbaar vervoer gebruikt mogen worden

De president-directeur van de NS, Roger van Boxtel, vertelde eerder deze week dat hij volgende week duidelijkheid verwachtte van het OMT. “Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt.”De NS trekt volgens Van Boxtel “alles uit de kast” om de reiziger veilig te vervoeren. “We installeren ventilatie in treinen die gelijk is aan die in vliegtuigen.”

Momenteel is er nog niet bekend waneer de NS weer samenreiskorting gaat aanbieden, en op welk moment het verbod op het meenemen van fietsen in de trein geschrapt of versoepeld wordt.

Bron: Treinreiziger.nl