Tussen 3 juli en 9 augustus hinder door omvangrijke werkzaamheden rond Geldermalsen

In de voorjaarsvakantie is er hinder tussen Zaandam en Heerhugowaard (Foto: NS)
In de voorjaarsvakantie is er hinder tussen Zaandam en Heerhugowaard (Foto: NS)

Tussen 3 juli en 9 augustus werkt ProRail aan het spoor in de omgeving van Geldermalsen. Hierdoor zullen reizigers hinder verwachten waarbij ze gebruik moeten maken van een treinvervangende bus en extra reistijd.

Met de omvangrijke spoorvernieuwing, welke een onderdeel is van PHS (Programma Hoogfrequent Spoor), ontstaat er uiteindelijk meer ruimte op het spoor tussen Amsterdam en Eindhoven om het groeiend reizigersaantal een plek te kunnen geven. Na de werkzaamheden start NS direct met een nieuwe dienstregeling op de Sprinter-trajecten Utrecht - Geldermalsen - Tiel / 's Hertogenbosch.

De nieuwe dienstregeling zorgt voor reistijdverbetering tussen de oostelijke Betuwe en Utrecht door een kortere overstap in Tiel. Die kan ten opzichte van 2019 tien minuten korter zijn.

Werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden komt er een nieuw perron bij Geldermalsen, wordt er een reizigerstunnel geplaatst, worden er nieuwe sporen aangelegd en worden er verwege vervangen. Reizigers krijgen in deze periode tijdelijk te maken met langere reistijden en omwonenden kunnen geluidshinder ervaren.

De Merwedelingelijn, tussen Dordrecht en Geldermalsen, krijgt een eigen vrij liggend spoor in Tricht en Geldermalsen. Zo hoeven de R-NET-treinen van Qbuzz niet meer het drukke spoor tussen Utrecht en Den Bosch te kruisen. Ook worden op station Geldermalsen een aantal perrons uitgebreid en komt er een nieuwe reizigerstunnel. Zowel bij de Nieuwesteeg als de Lingedijk worden overwegen vervangen door een onderdoorgang onder het spoor. Daarnaast wordt een nieuwe randweg om Tricht gemaakt zodat vrachtverkeer, die door hun hoogte geen gebruik kunnen maken van de nieuwe onderdoorgangen, een verbinding heeft tussen het oostelijk en westelijk gedeelte van de dorpskern. Daar waar de randweg het spoor kruist, wordt een derde onderdoorgang gemaakt die hoger is dan de andere twee.

Reisadvies

Tussen 3 juli en 9 augustus is er geen tot zeer beperkt treinverkeer mogelijk van, naar en via Geldermalsen. Dit zorgt voor ernstige hinder voor reizigers op de volgende trajecten:

* Utrecht Centraal en ’s Hertogenbosch
* Utrecht Centraal en Tiel
* Geldermalsen en Leerdam

Daarnaast moeten reizigers rekening houden met extra reistijd en drukte in het vervangende vervoer van NS en Qbuzz, op de omreisroute en bij de (tijdelijke) NS-bushaltes, mede door de speciale Coronamaatregelen in het OV. NS en Qbuzz raden reizigers aan om kort voor vertrek hun reis te plannen in de reisplanner of de NS-app.

Het reisadvies is om tussen ’s-Hertogenbosch en Schiphol Airport / Amsterdam Centraal te reizen via Breda / Rotterdam Centraal en tussen ’s-Hertogenbosch en Zwolle via Arnhem of gebruik te maken van vervangende bussen die door NS en Qbuzz worden ingezet.

Nieuwe dienstregeling

Als gevolg van het verhogen van de Intercityfrequentie tussen Amsterdam en Eindhoven is sinds de dienstregeling 2018 de overstaptijd in Tiel tussen de regionale treinen van en naar Arnhem van Arriva en de NS-Sprinters van en naar Utrecht langer geworden. Het verbeteren van de overstap in Tiel was een belangrijke wens vanuit de regio en de spoorsector

Met opleveren van de spooromgeving rond Geldermalsen kan NS de overstap in Tiel tussen de Sprinters van en naar Utrecht en de stoptrein van en naar Arnhem verbeteren. Dit wordt gerealiseerd door het wisselen van de eindbestemmingen Tiel en ’s-Hertogenbosch binnen de vier Sprinters vanuit Utrecht Centraal. De overstaptijd in Tiel neemt hierdoor ten opzichte van de dienstregeling 2019 met ruim 10 minuten af.

Een reiziger uit bijvoorbeeld Kesteren die naar Utrecht Centraal wil had bij dienstregeling van 2019 een overstaptijd in Tiel van 24 minuten. Bij de nieuwe dienstregeling is deze overstaptijd meer dan gehalveerd naar 11 minuten. Wel neemt de reistijd tussen Tiel en Utrecht ten opzichte van de dienstregeling 2019 met één minuut iets toe, dus reizigers uit Tiel doen er iets langer over om in Utrecht te komen. De bussen van Arriva rondom Tiel 'schuiven' mee met de nieuwe dienstregeling. Reizigers kunnen via de reisplanner kijken wat de wijzigingen voor hun reis betekenen.