Eerste dag met volledige dienstregeling is voorspoedig verlopen

Vanaf afgelopen maandag rijdt bijna het gehele openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling nadat er sinds maart een uitgedunde dienstregeling gereden werd. Ook zijn sinds afgelopen maandag mondkapjes in het gehele OV verplicht.

Ook het reguliere treinverkeer van de NS is dinsdag probleemloos opgestart. Zo lijken veel reizigers op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. Op veel stations zijn maatregelen genomen. Zo zijn er stickers met instructies als 'houd afstand', 'maximaal twee personen in de lift' en 'blijf rechts' aangebracht, en zorgen andere lijnen op de grond om afstand te bewaren bij onder meer de kaartautomaten. Ook zijn er diverse kaartautomaten uitgezet om reizigers te laten voldoen aan de 'anderhalve-meter' maatregel.

Mondkapjes

Veel reizigers bleken maandag goed op de hoogte van de mondkapverplichting die vanaf deze dag in het openbaar vervoer geldt. "Omdat het tweede pinksterdag was, waren er een stuk minder reizigers. Maar de meeste mensen die reisden, wisten dat ze een mondkapjes moesten dragen. Alleen voor de buitenlandse reizigers geldt dat niet altijd. Maar het wordt in het Nederlands en Engels op de stations omgeroepen, dus mensen weten dan alsnog dat ze een mondkapje moeten aanschaffen", melde een woordvoerster van de NS afgelopen maandag.

De mondkapjes zijn onder meer te koop bij drogisterijen, en op de stations bij de Kiosk-winkels en de StationsHuiskamers. De NS heeft laten weten eerst nog coulant om te gaan tegen reizigers die de verplichting overtreden. "Het is toch allemaal nieuw en niet iedereen heeft het nog helemaal scherp". In de eerste instantie worden reizigers gevraagd op het eerstvolgende station een mondkapje te kopen. Mochten reizigers niet mee willen werken, en een mondkapje weigeren, dan kan er een boete worden uit geschreven van 95 euro.

Inmiddels heeft de NS de 'gele corona-regels' bij de ingangen op de station aangepast met de regelgeving voor het 'verplicht dragen van een mondkapje in het gehele OV'.

Dienstregeling opstarten

Na weken van aangepaste treindiensten heeft de verkeersleiding van ProRail deze start zorgvuldig voorbereid. Op maandag 1 juni gaf ProRail definitief groen licht om de dienstregelingen van treinvervoerders op te starten. "We deden de dag ervoor zelf nog allerlei laatste checks," zegt Officier van Dienst Spoor Marcel Snijders van ProRail-verkeersleiding. "Hoe ligt het spoor erbij en hebben we het roest er goed afgereden zodat sporen schoon zijn? En hebben vervoerders de treinen en personeel op de juiste plek staan?" Ook kijkt ProRail naar de weersomstandigheden en de situatie op de weg.

Bezoek Staatssecretaris Van Veldhoven

Dinsdag heeft de Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een werkbezoek afgelegd op station Leiden Centraal. Hier kwam ze kijken hoe reizigers de nieuwe tijdelijke regels hanteren. Het dragen van mondkapjes is enkel in alle voertuigen en veerboten van het openbaar vervoer verplicht. Op de stations, perrons en de haltes is het dragen hiervan niet verplicht.