Stoomtrein Goes-Borsele verkoopt nostalgische zuilen

De oude monumentale stationsoverkapping van Utrecht Centraal op het Berlijnplein in Utrecht. (Foto: Gerben van Rijsswijk)
De oude monumentale stationsoverkapping van Utrecht Centraal op het Berlijnplein in Utrecht. (Foto: Gerben van Rijsswijk)

Vroeger waren ze nog een markant onderdeel van de stationsoverkapping van Utrecht Centraal, maar nu staan ze bij de Stoomtrein Goes-Borsele te koop. Het gaat om ongeveer twintig gietijzeren zuilen die een eeuw lang de kap van het station droegen. Omdat ze op het terrein van de stichting liggen te verstoffen worden ze verkocht.

In 2009, toen bij de werkzaamheden aan het Utrecht Centraal de kap werd verwijderd is een deel bewaard om deze te verhuizen naar het Berlijnplein in Utrecht, en het andere deel zou worden overgedragen aan de SGB. De gietijzeren zuilen die een eeuw lang de nostalgische perronkap droegen liggen al jaren te verstoffen op het terrein van de stichting. Omdat het dak nooit compleet vanuit Utrecht naar Goes is verhuisd kan de stichting de overkapping niet herbouwen. Naar verluidt zou het vakkundig demonteren te veel tijd hebben gekost waarbij het dak op een rigoureuze manier naar beneden werd gehaald.

Andere overkapping

"We kregen dus wel heel veel ijzer", zegt Reinier Zondervan van de SGB, tegenover de PZC. "Maar daar konden we de overkapping niet van herbouwen. We wilden daarom een ander dak maken, tot er iets anders op ons pad kwam". Uiteindelijk heeft de stichting gekozen voor een dak van de oude treinenfabriek van Allan in Rotterdam, die inmiddels al in bezit is van de stichting. Ook is er gekeken of de museumorganisatie de oude staanders kon gebruiken voor een make-over bij het station in Hoedenskerke, maar daar waren ze ook niet nodig.

Verkoop

Omdat de pilaren al jaren liggen te verstoffen, en omdat de organisatie vanwege het annuleren van haar evenementen vanwege de coronacrisis een omzet heeft gemist, worden ze momenteel op Marktplaats aangeboden. De vraagprijs is 2.100 euro per stuk. Met de kosten hoopt de organisatie ook het verlies te dekken.

Zondervan verwacht dat iemand op doeltreffende wijze de zuilen kan gebruiken. Hij verwijst naar het Berlijnplein naast het station Utrecht Leidsche Rijn, waar een soort marktplaats gebouwd is. "Zulke dingen doen het ook mooi als tuinaankleding. En ik kan me voorstellen dat een architect het in een project kan verwerken."