Eerste vernieuwde Arriva-GTW in nieuw jasje gezien

Een van de vernieuwde GTW-treinen van Arriva (Foto: Wessel de Jong)
Een van de vernieuwde GTW-treinen van Arriva (Foto: Wessel de Jong)

De eerste vernieuwde Arriva GTW is de werkplaats uitgerold. Op het terrein van museum Transit-Oost in Winterswijk, waar de stellen cosmetisch opgeknapt worden, heeft de eerste vernieuwde GTW op het terrein zijn nieuwe jasje laten zien.

Drie jaar geleden werd bekend dat Arriva de spoorconcessie in het Noorden heeft gewonnen en tot 2035 op het spoor mag blijven rijden. Dit betekent wel dat de treinen vernieuwd zullen worden, waarvan de voorbereidingen nu plaats vinden. Een onderdeel van de vernieuwing is een nieuwe huisstijl na ongeveer vijftien jaar in het rood te hebben rondgereden. Inmiddels zijn er twee stellen in behandeling, welke bij Stadler in Polen een interieur-revisie hebben gekregen. Hierbij zijn de stellen ook voorzien van nieuwe reisinformatieschermen en veiligheidscamera's aan de zijkant. Het gaat om de treinstellen 327 en 231, waarvan de eerstgenoemde in 2016 betrokken was geraakt bij een treinbotsing met een zuiveltruck, en na zijn herstelling een opfrisbeurt kreeg.

Ook nieuwe WINK's

Ook zullen er er straks in het noorden ook achttien nieuwe WINK-treinen rijden, dit zijn treinen met een duurzame dieselmotor die gebruik maakt van 'blauwe diesel' en beschikt over een batterijpakket. De WINK is afgeleid van de bekende FLIRT die op het spoor rijdt. Naar verwachting zal binnen afzienbare tijd de eerste WINK-trein in het land arriveren. Momenteel wordt er ijverig met de stellen getest op een testcircuit in het Duitse Wegberg-Wildenrath. Deze stellen hebben dezelfde frisse kleurstelling die ook de GTW's nu gaan dragen.