NS opent op 2 juni het vernieuwde Rotterdam Alexander

Het nieuwe stationsgebouw (Foto: NS)
Het nieuwe stationsgebouw (Foto: NS)

Vanaf dinsdag 2 juni gaat de nieuwe stationshal van Rotterdam Alexander weer open. Dit betekent dat reizigers nog gemakkelijker kunnen overstappen op de metro.

In april 2018 is de eerste schop de grond in gegaan voor het verbouwingsproject. Voorheen was het treinstation van Rotterdam Alexander nog een treinstation waar een metrostation van de RET aan vastzit. Na de vernieuwing hebben NS, Prorail en de RET samen een mooi station met voor de grootste overstapstroom een loopbrug van de trein naar de metro.

Reizigers lopen dan via de hal van en naar de treinperrons. Ook metroperron Oost – de metro richting Binnenhof/Nesselande – is direct vanuit de stationshal bereikbaar. De tijdelijke trappen en liften naar de treinperrons worden op hetzelfde moment afgesloten. De nieuwe toegang naar metroperron West – de metro richting Schiedam – en de loopbrug over de metrosporen nemen we naar verwachting een maand later in gebruik. Ook vinden er nog restwerkzaamheden plaats. Ook na de ingebruikname van de nieuwe hal geldt vanwege het coronavirus nog steeds het dringende advies om alleen met het OV te reizen als dit strikt noodzakelijk is.

Nieuwe stationshal

Afgelopen maanden is er hard gewerkt om de bouw van de nieuwe stationshal af te ronden. Na het monteren van de gevels stortte de aannemer de vloeren en monteerden zij het kenmerkende plafond. Ook werden de casco winkelruimten afgemaakt en diverse installaties, zoals omroepinstallaties, verlichting en in- en uitcheckpoorten geïnstalleerd en getest. AH to go opent direct op 2 juni haar deuren. Om extra werkzaamheden en daarmee bouwers in de stationshal te beperken, zullen de winkels AKO, Aspava en backWERK later deze zomer openen.

Metroperron West en loopbrug later open

De nieuwe toegang naar de metro richting Schiedam (perron West) en de loopbrug over de metrosporen worden later in gebruik genomen. Vanwege het effect van het coronavirus op de bouw en de noodzakelijke maatregelen hiervoor, was het niet mogelijk de hele stationshal in één keer in gebruik te nemen. De toegang tot metroperron West blijft daarmee voorlopig ongewijzigd: via de tijdelijke toegang aan de Prins Alexanderlaan.

Betere overstappen, meer gemak en ruimte

Het oude station voldeed niet meer aan de huidige wensen van de reizigers. Het nieuwe station Rotterdam Alexander heeft straks een herkenbare, moderne en open uitstraling en biedt reizigers meer gemak en comfort. In de directe nabijheid van een regionaal busstation en diverse ketenvoorzieningen als fietsparkeren en een P+R-terrein is dit OV-knooppunt met de nieuwe stationshal klaar voor de verwachte toename in het aantal OV-reizigers voor de komende jaren.

Transparant

Opvallend aan het nieuwe stations is de transparante gevel en drie nieuwe, transparante liften in het zicht van de perrons. Ook zorgen winkels voor meer levendigheid op en rond het station. Het station krijgt daarnaast twee nieuwe toiletten en een zone waar alle reisinformatie en -faciliteiten van zowel trein als metro zijn samengebracht. Ook is het aantal in- en uitcheckpoorten bovenaan de trapopgangen naar de treinperrons verdubbeld van vier naar acht poorten per perron en tellen ook de metroperrons meer in- en uitcheckpoorten dan voorheen.