Studenten mogen niet in spits reizen

Een trein van het type DDZ (Foto: Alfenaar)
Een trein van het type DDZ (Foto: Alfenaar)

Het kabinet heeft met onderwijsinstellingen afgesproken dat studenten zo min mogelijk zullen reizen, en in elk geval niet tijdens de spits.

Dit heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

Bronnen melden aan de NOS dat studenten als de hogescholen en universiteiten weer open gaan, waarschijnlijk een specifiek tijdslot krijgen: van 11 tot 15 uur. Die afspraak staat echter niet zwart op wit.

Tijdslot

Naar verwachting krijgen hbo’s en universiteiten volgende week uitsluitsel.”Eigenlijk hoopten we daar vorige week al op”, zegt Maurice Limmen namens de Vereniging van Hogescholen tegenover de NOS. “Maar toen kregen we te horen dat de vervoersstromen verder onderzocht moesten worden. Nu is een uitgangspunt dat studenten in ieder geval niet in spitstijd zullen reizen. Maar op lokaal niveau lopen de gesprekken met vervoersbedrijven en hogescholen nog hoe we het precies organiseren.”

De oproep is om nu alleen noodzakelijke reizen met de trein te maken. Nu de komende periode steeds meer sectoren open gaan, zal de vraag naar mobiliteit en dus ook naar openbaar vervoer toenemen. “Met de sectoren die de komende tijd open gaan, worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld thuiswerken en openingstijden. De publieke werkgevers geven hierin het goede voorbeeld: thuiswerken blijft de komende maanden voor kantoorwerk het uitgangspunt” schrijft Van Veldhoven.

In de trein zal per 2 juni 50% van de stoelen beschikbaar zijn, dat komt neer op 40% van de capaciteit. Bij de bus, tram en metro zal 30 a 40% van de normale capaciteit beschikbaar zijn. Omdat afstand houden in het openbaar vervoer niet altijd mogelijk is, zullen mondkapjes per 1 juni verplicht zijn.

Bron: Treinreiziger