Sneltrein Leeuwarden - Groningen krijgt extra stop

Een GTW-trein in Groningen (Foto: Louis Espéret)
Een GTW-trein in Groningen (Foto: Louis Espéret)

De extra sneltrein die vanaf 13 december in de nieuwe dienstregeling voor 2021 gaat rijden zal een extra stop krijgen. Dat is besloten door de provincie Fryslân nadat zij een onderzoek hebben uitgevoerd.

In het onderzoek werd bekeken of een stop mogelijk zou zijn in Feanwâlden of in Buitenpost. Uiteindelijk is gebleken dat er zonder tijdsverlies nog een extra stop voor de sneltrein plaats kan vinden. Omdat er maar enkel spoor ligt tussen Groningen en Leeuwarden, moet er soms gewacht worden op passerende treinen. Deze wachttijd kan daarom gebruikt worden voor een extra stop onderweg.

Stopstations

De provincie Fryslân heeft aangegeven voor het plan te zijn om de trein in Feanwâlden en Buitenpost te laten stoppen. Per uur rijdt de eerste sneltrein dan van Leeuwarden, via Feanwâlden en Buitenpost naar Groningen. De tweede sneltrein van Leeuwarden, rijdt dan via Feanwâlden en Zuidhorn naar Groningen.

Een extra stop in Zuidhorn zou mogelijk een groot voordeel kunnen zijn zijn voor studenten uit Leeuwarden en Feanwâlden. Zij kunnen kunnen dan 15 minuten korter reizen naar het Zernike college in Groningen, echter moet er eerst wel zekerheid komen over een aansluitende bus die vanaf Zuidhorn moet vertrekken.