NS bouwt onderdelen voor beademingsapparatuur

De NS bouwt tijdelijk voedingskasten voor beademingsapparatuur (Foto: NS)
De NS bouwt tijdelijk voedingskasten voor beademingsapparatuur (Foto: NS)

De NS werkt samen met de medische hulpverlening aan de bestrijding van het Coronavirus. Zo zal de vervoerder de komende weken 80 voedingssystemen maken voor noodbeademingsapparatuur voor ziekenhuizen.

In de Haarlemse werkplaats waar treinen worden gemoderniseerd, starten teammanager Laszlo Bakker en zijn mensen een noodproductielijn die aan alle medische noodeisen voldoet. Normaal worden er voedingen door monteurs geproduceerd die bedoeld zijn voor treinairco’s, wielstellen en deuren. De nieuwe voeding voor de beademingsapparatuur is geproduceerd door NS en ontwikkeld en getest door de TU Delft als onderdeel van de OperationAIR.

Productielijn

Het ministerie van VWS heeft de opdracht verstrekt om er 80 te maken. Mocht het nodig zijn dan kan de productielijn van NS er 500 maken in een tijdsbestek van twee weken. De NS brengt alleen de inkoopkosten van de ingekochte onderdelen in rekening, om zo de kosten voor de ziekenhuizen laag te houden.

In de werkplaats worden ook de VIRM-stellen gemoderniseerd. Deze werkzaamheden gaan nog steeds door, meldt de NS.

Medische noodtoets doorstaan

Teammanager Laszlo Bakker werkt normaal in de wielstellenfabriek van NS Treinmodernisering in Haarlem: “We moeten de Corona-crisis samen bestrijden. We hebben hier veel mensen in dienst met specialistische technische kennis. Toen het verzoek van de TU Delft kwam, zijn we direct aan de slag gegaan. In minder dan een week, hebben we een volledige productielijn opgezet. We kopen onderdelen die getoetst zijn voor medisch gebruik. Tot ’s avonds laat hebben we met de collega’s doorgewerkt om een eerste prototype te maken. Nu het prototype samen met de TU Delft succesvol is getest bij het Erasmus MC kunnen we aan de slag.”

TU Delft

OperationAIR - Assist In Respiration - is een studententeam van de TU Delft dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een veilig en snel te produceren beademingsapparaat om de verwachte tekorten op te vangen die ontstaan door de coronacrisis. De visie van OperationAIR is om kennis van techniek en geneeskunde samen te brengen, om op deze manier hun steentje bij te dragen in de strijd tegen corona.

Lazio Bakker: "Dat we in deze tijd noodonderdelen voor ziekenhuizen kunnen leveren, geeft het hele team een goed gevoel."