Station Groningen moet stationskappen een paar jaar missen

De eerste werkzaamheden aan de verbouwing van het hoofdstation van Groningen zijn van start gegaan. Als eerste is er een begin gemaakt met het tijdelijk verwijderen van de monumentale stationskappen waarna ze gerestaureerd worden. Deze werkzaamheden vinden tot juni plaats.

Vanaf vandaag zijn er steigers gebouwd om de 120 jaar oude stationsoverkappingen te kunnen demonteren. Uiteindelijk zullen ze tijdelijk worden vervangen door tijdelijke kappen, zodat de reizigers het droog zullen houden. De huidige perronkappen zijn tussen 1894 en 1896 gebouwd. "De kappen zijn door weersinvloeden aangetast, en voldoen niet meer aan de huidige wet- en regelgeving", zegt ProRail. De orginele kappen zullen in Veghel worden gerestaureerd waarna ze in 2022 terugkomen in het vernieuwde station.

RIVM

Ondanks de coronacrisis gaan de werkzaamheden gewoon van start. "We nemen de voorschriften van het RIVM in acht", zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas tegenover RTV Noord. "Medewerkers houden afstand van elkaar en nemen maatregelen op het gebied van hygiëne in acht." Ook wordt het ziekteverzuim van de werklieden in de gaten gehouden: "De aannemer kan op dit moment voldoende mensen inzetten om het werk te beginnen. Dat is belangrijk, want alles rond de verbouwing van het Hoofdstation hangt met elkaar samen. Door dit werk te doen kan het project in de komende maanden als geheel zoveel mogelijk doorgaan."

Toch houdt woordvoerder Aldert Baas van ProRail een slag om de arm: "We gaan het doen, maar wie weet komen er nog andere maatregelen. En het kan zijn dat ziekte van medewerkers een rol gaat spelen. In dat geval handelen we naar bevind van zaken."

Archieffoto: Weefemwe (Wikipedia)
De monumentale stationskappen van station Groningen (2012)
Archieffoto: Weefemwe (Wikipedia)