OV-bedrijven passen dienstregeling aan

De komende periode zal er in Nederland minder openbaar vervoer gaan rijden. Dat maakte de branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) vrijdag bekend. Meerdere vervoersbedrijven nemen maatregelen, in zowel de dienstverlening als de dienstregeling, tegen het corona-virus.

De aangepaste dienstregeling gaat vanaf maandag al in, waarna er na verwachting meer uitval zal volgen. De NS had donderdag al besloten om vanaf vrijdag minder spitstreinen te rijden.

Ziekmeldingen

Daarnaast leidt de aangescherpte definitie voor ziekmeldingen ertoe dat veel meer medewerkers van het OV zich preventief ziekmelden. Vanwege deze beide redenen zal het voor veel bedrijven en regio’s noodzakelijk kunnen zijn de dienstregeling aan te passen.

Dienstregeling

De aangepaste dienstregelingen en het moment waarop kunnen per vervoerder en per regio in de huidige situatie verschillen. We monitoren het verloop per dag en passen de dienstregeling aan waar nodig. De informatie over aanpassingen van de dienstregelingen zullen per bedrijf aan de reizigers gecommuniceerd worden en onder andere te vinden zijn op de website van de betreffende vervoerder.

"Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken", meldt OV-NL

Achter instappen in de bus

OV-NL verzoekt we de reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. "Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers."
Bij de RET is de buschauffeur op veilige afstand inmiddels al afgezonderd van de reizigers.

De overige maatregelen die genomen zijn blijven van toepassing.

Foto: Rob Dammers
Drie gemoderniseerde VIRM-treinstellen bij Hegelsom onderweg als intercity van Schiphol Airport naar Venlo. (Foto: Rob Dammers)