Controleurs pakken geen chipkaarten en reisbewijzen meer aan

Vanaf vandaag zullen de Nederlandse vervoerders met maatregelen komen tegen de verspreiding van het Corona-virus. Zo zullen controleurs de chipkaarten niet meer aanpakken, meldt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL.

Om de verspreiding van het Corona-virus in Nederland te beperken, adviseerde het RIVM al eerder om geen handen te schudden. De branche heeft samen met de OV-bedrijven gekeken op welke manier ze hand-tot-hand contact kunnen vermijden omdat er geen richtlijnen voor het openbaar vervoer zijn. Hieruit is besloten om naast het geven van een hand, om ook geen ov-chipkaarten of reisbewijzen aan te nemen, maar deze door de reiziger tegen de handscanner van de controleur aan te houden.

Volgens de voorzitter zijn er enige zorgen onder het personeel. "We krijgen veel reacties, zowel van medewerkers als reizigers, maar er heerst geen paniek." Ook op de sociale media zijn de afgelopen periode diverse vragen van verontrustende reizigers binnengekomen. Ook wordt reizigers geadviseerd om bij de loketten geen contant geld te gebruiken, maar om gebruik te maken van de mogelijkheid om (contactloos) te pinnen. Ook wordt gevraagd om losse kaartjes niet in de hand van een medewerker te leggen, maar op de balie. Daarnaast wordt er extra gecontroleerd of er zeep en water beschikbaar is in de toiletten. De organisatie benadrukt er niet extra zal worden schoongemaakt omdat is gebleken dat het virus zich niet lang kan overleven op oppervlakten.

Naast maatregelen zullen de OV-bedrijven ook met extra voorlichting komen. De vier adviezen van het RIVM zijn sinds donderdag te zien op stations en in treinen, trams, metro's en bussen. "Ze staan op alle digitale schermen die daar geschikt voor zijn", aldus Peters.

Standaardmaatregelen

De standaardmaatregelen die de RIVM voor de bevolking heeft uitgebracht zijn het volgende:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Foto: Moeerd (Wikipedia)
Foto: Moeerd (Wikipedia)