Eerste TGV-trein neemt afscheid

Na een afstand van 335 rondjes over de hele wereld te hebben afgelegd, is de aller eerste TGV-trein die in reizigersdienst is verschenen met pensioen gegaan. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de trein zijn oorspronkelijke jasje aangetrokken om vervolgens nog afscheid te kunnen nemen aan het publiek.

De trein die omgedoopt is tot "Patrick" zal voor het laatste afscheid te zien zijn bij Paris Gare de Lyon en bij station Lyon Perrache. Na 40 jaar dienst, waarbij hij 14 miljoen kilometer heeft afgelegd, maakt de 01-trein een afscheidsreis. Voor de gelegenheid is de legendarische trein getooid in de historische kleuren waarin hij gereden heeft: origineel oranje voor de motorrijtuigen, blauw en grijs voor de rijtuigen.

De TGV Sud-Est

De treinstellen zijn door Alstom en FrancoRail gebouwd tussen 1978 en 1985 om dienst te doen op de LGV Sud-Est tussen Parijs en Lyon. Uiteindelijk zijn er 109 stuks van deze snelle trein gebouwd. De eerste stellen werden in 1981 in dienst genomen. Ze bestaan uit twee motorwagens en acht rijtuigen en hebben een gezamenlijke capaciteit van 345 reizigers. In eerste instantie waren er zes treinstellen met alleen eerste klas en een capaciteit van 287 plaatsen. Het materieel had aanvankelijk de oranje huisstijl welke later is het overgespoten in de huidige zilveren kleurstelling.

De treinen zijn ongeveer 200 meter lang en 2,9 meter breed, hebben elk een gewicht van 385 ton en kunnen op 1500 volt gelijkspanning en 25 kV wisselspanning rijden. Negen treinstellen konden ook op 15 kV wisselspanning rijden, en worden door Lyria, een samenwerking van de SNCF en de SBB (Zwitserse spoorwegen) ingezet tussen Frankrijk en Zwitserland. Deze stellen zijn in 2013 omwille van hun beperkte vermogen en hun ouderdom uit dienst genomen en vervangen door de modernere TGV POS welke afkomstig is uit de nieuwe TGV Réseau serie.

De Sud-Est treinen waren oorspronkelijk uitgerust om 270 km/h te rijden, maar de meeste treinstellen werden rond 2000 vanwege de opening van de LGV Méditerranée gerenoveerd, waarbij de dienstsnelheid werd verhoogd naar 300 km/h. De treinstellen die niet werden aangepast rijden meestal maar korte afstanden over de hogesnelheidslijn.

Cijfers

Op de kilometerteller van de trein staan 13.478.014 afgelegde kilometers. Dit is een afstand van 335 keer rond de wereld of 35 keer de afstand van de aarde tot de maan. De TGV Sud-Est is de eerste generatie SNCF TGV's. De treinen werden gebouwd in 1978 en in dienst gesteld vanaf 1980, met name om de TGV Parijs - Lyon te verbinden bij de opening van de LGV Sud-Est in 1981. De reistijd Parijs - Lyon werd verkort tot vanaf 2 uur en 40 minuten. In de nacht van 26 februari 1981 om 02:00 uur verbrak treinstel 16 een wereldsnelheidsrecord op het spoor terwijl hij meer dan 380 km/u reed.

De TGV-trein die gebouwd heeft model gestaan voor de bouw van meer dan honderd treinen die in Frankrijk of zelf internationaal de hoofdsteden verbinden. Ook zijn er in het verleden ook speciale goederen TGV's ontworpen welke de post van het Franse postbedrijf La Poste vervoerde.

Uitdienststelling

Een golf van renovaties vond plaats in 2010, maar de Sud-Est treinen werden geleidelijk uit dienst genomen. De eerste TGV "Patrick" stopte de commerciële dienst in 2019. Vandaag rijden de dit type treinstellen nog steeds in de regio Hauts-de-France. Voorlopig zullen ze daar nog niet van het spoor verdwijnen, want de terzijdestelling van de treinen wordt pas verwacht in 2028.

Afscheidstour

Na een succesvolle tour met monteurs in de onderhoudswerkplaatsen van de SNCF, heeft de trein 01 voor het laatste "adieu gezegd". In het weekend van 29 februari en 1 maart was deze op Paris Gare de Lyon te bewonderen, en in het weekend van 7 en 8 maart is deze te bezichtigen op Lyon Perrache.

Aan boord van de trein is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van Franse hogesnelheidstreinen: Vanaf de oprichting van de eerste LGV's tot de TGV's van de toekomst, en met name met opmerkelijke momenten in TGV-snelheidsrecords. Ook is het mogelijk om de machinist-cabine van de trein te bezichtigen en vragen te stellen aan personeel wat op deze trein gereden heeft.

Op de website van Treinreiziger.nl is een fotoreportage te zien van het afscheidstournee van deze trein.

Foto: SNCF

Foto boven en onder: SNCF

Foto: Vincent de Morteaux (Wikipedia)
De TGV op Sud-Est in de nieuwe kleurstelling.
Foto: Vincent de Morteaux (Wikipedia)

TGV