Openbaar vervoer in heel Luxemburg vanaf nu gratis

Vanaf vandaag kan iedereen in heel Luxemburg gratis met het openbaar vervoer meerijden. Hiermee is dit het eerste land in te wereld met kosteloos openbaar vervoer.

De maatregel is door de regering ingevoerd om het gebruik van de auto minder aantrekkelijker te maken. Met 670 auto's per duizend inwoners is Luxemburg het land in Europa met de meeste auto's per duizend inwoners, aldus cijfers van Eurostat. Het land staat bekend met dichtgeslipte wegen en veel verkeersopstoppingen. De regering pompt jaarlijks zo'n 41 miljoen euro in dit plan om het openbaar vervoer voor iedereen gratis te houden. Ook investeert Luxemburg tot 2027 bijna 4 miljard euro in het sporennetwerk en wordt er nieuw spoorwegmaterieel verwacht.

Goedkoop

Reizen met het openbaar vervoer in Luxemburg was al goedkoop. Al eerder konden mensen tot 20 jaar al gratis met de trein, tram en bus, maar vanaf nu geldt dit voor iedereem. "Simpelweg instappen en meerijden", vatte minister van Mobiliteit, François Bausch, de nieuwe situatie bij tijdens de introductie afgelopen zaterdag, samen.

De regering verwacht dat door het gratis openbaar vervoer en de extra investeringen het aantal ov-gebruikers met 20 procent zal toenemen in de komende vijf jaar. Critici vrezen dat het plan van de Luxemburgse regering niet het beoogde effect zal hebben. Zij wijzen erop dat er niets verandert aan een van de redenen waarom er veel auto's in Luxemburg rondrijden vanwege de goedkope brandstofprijzen. Omdat de brandstofprijzen zo laag liggen, komen veel automobilisten uit naburige landen naar Luxemburg om daar te tanken.

Foto: Alf van Beem
Een Class 2200-serie van CFL op het spoor in Luxemburg.
Foto: Alf van Beem