Rover wil orde scheppen in tarievenchaos van openbaar vervoer
Reizigers in het openbaar vervoer betalen jaarlijks miljoenen euro's te veel vanwege verschillen in tariefsystemen, laat de reizigersvereniging Rover donderdag weten. Vanwege de verschillende tariefsystemen die in het openbaar vervoer worden gehanteerd kunnen de extra kosten voor een enkele rit per maand oplopen tot tientallen euro's, stelt de vereniging.
Als het aan Rover ligt, moet een reiziger altijd voor de snelste reis kunnen kiezen zonder extra te betalen wanneer de reiziger moet overstappen naar een andere voervoerder. Momenteel is er nog sprake van een 'overstapboete'. Reizigers die bij een vervoerder reizen betalen daarvoor een instaptarief, maar als zodra ze tijdens hun reis overstappen, betalen ze dat weer opnieuw. Rover stelt het volgende als voorbeeld: "Wie bijvoorbeeld van Delft naar Den Haag Laan van NOI reist met de trein betaalt €2,80. Wie tijdens de reis halverwege overstapt van bus op trein betaalt meer dan 4 euro voor dezelfde reis."
"Of een reis per bus, per bus en trein, of alleen per trein wordt afgelegd, zou geen verschil mogen maken in de prijs", stelt de reizigervereniging. Omdat reizigers die dezelfde afstand met één vervoerder afleggen slechts één keer een instaptarief betalen, noemt Rover dat oneerlijk.
Een ander probleem is het kortingstarief bij overstap tussen vervoerders. Een reiziger die met korting reist en voor de spits incheckt, en tijdens de spits opnieuw uit- en incheckt, raakt diegene zijn korting kwijt. Ook geldt hierbij het omgekeerde: Een reiziger die tijdens de spits incheckt, blijft op een spitstarief riezen, ook na het direct uit- en inchecken op een overstapstation.
Rover pleit pleit ook voor een verlaging van het minimumtarief van de NS. Een lager minimumtarief zou het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijker maken, wordt er gesteld.
De aanbevelingen zijn in een openbaar rapport te lezen.
In- en uitcheckpaaltjes van Connexxion en NS op station Amersfoort Centraal.
Foto: Treinenweb