Nightjet voor het eerst op Brussel

De eerste NightJet-nachttrein uit Wenen en Innsbruck is maandagmorgen aangekomen in Brussel. Vanaf dit moment is België twee keer per week rechtstreeks verbonden met Oostenrijk.

Bij de inhuldiging van de nieuwe nachttrein vanuit Wenen op 19 januari reisden heel wat Europarlementariërs mee. Bij deze reis, op weg naar de eerste zitting van het Europese parlement, konden zij zichzelf overtuigen van het comfort en de milieuvriendelijkheid van de nachtreis. Zij vormen een belangrijke doelgroep voor de nieuwe nachttrein. Zo rijdt de trein niet in de zomer, als het Europese parlement met reces is.

Samenwerking met NMBS

In 2003 kwam er in België een einde aan de reguliere nachttrein, maar daar is vanaf afgelopen maandag verandering in gekomen. Eind vorig kaar kondigde de Oostenrijkse Spoorwegen ÖBB onverwacht aan dat er binnen enkele maanden een treindienst naar Brussel gestart zou worden, wat inmiddels werkelijkheid is, al dan wel eerst voor een proef van een heel jaar.

Brussel wordt opgenomen in het internationale netwerk van nachttreinen van de ÖBB. Twee maal per week gaat het heen en terug vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen over Linz en vanuit Innsbruck over München naar Brussel. Voor de verbinding naar Brussel werkt ÖBB samen met de Belgische spooroperator NMBS, die niet enkel de locomotief voor het Belgische traject levert, maar ook treinbegeleiders en treinbestuurders. De NMBS verkoopt tevens tickets voor deze treindienst.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 29 euro, wat op basis is van een zitplek. Wie in de nacht op een oor wilt liggen kan vanaf 65 euro met de trein mee.

Artikel gaat verder onder de tweet

Dienstregeling

De Nightjet is overigens geen nieuwe verbinding, maar verlenging van de bestaande nachttrein Düsseldorf – Wenen / Innsbruck. In België stopt de trein in Brussel Zuid, Brussel Noord en Luik. In Duitsland is Aken een nieuwe stop, waarna de trein rijdt richting Keulen. Als de Nightjet van of naar België rijdt, vervalt het traject Keulen - Düsseldorf. Vanaf december dit jaar zal de NightJet ook Amsterdam aan doen, waarmee er sinds vele jaren weer een nachttrein terug op het spoor is, na de EuroNight.

Brussel - Innsbruck

De Nightjet vanuit Innsbruck komt op zondag en woensdag aan op Brussel-Zuid. De trein vertrekt dan vanaf 20:44 vanaf Innsbruck en komt om 10:55 aan in de Belgische hoofdstad. Op maandag en donderdag vertrekt de trein vanuit Brussel-Zuid om 18:04 en komt deze om 09:14 aan in Innsbruck.

Brussel - Wenen

De Nightjet vanuit Wenen komen ook op zondag en woensdag aan op Brussel-Zuid. De trein vertrekt dan vanaf 20:38 vanaf station Wenen en komt om 10:55 aan in de Belgische hoofdstad. Op maandag en donderdag vertrekt de trein vanuit Brussel-Zuid om 18:04 en komt deze om 08:27 aan in Innsbruck.

Klimaat

"Met de Nightjet brengen we de nachttrein terug in Europa en de directe lijn naar Brussel betekent voor ons een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat," jubelt ÖBB topman Andreas Matthä. De Oostenrijkers stellen dat met het huidige nachttreinnetwerk al 12.000 korte vluchten zijn vervangen.

Foto: ÷BB
Foto: ÖBB

Bron: Treinreiziger