NS: Ontspoorde trein had mogelijk beschadigde wielen

De trein die afgelopen donderdag bij Den Haag ontspoorde, en voor grote hinder veroorzaakte, had mogelijk beschadigde wielen. Mogelijk zou dit hebben geleid tot het ontsporen van een deel van de trein. Dat heeft de NS laten weten in een persbericht op hun site.

De trein is vrijdag weggesleept en wordt momenteel door de NS in de werkplaats te Leidschendam onderzocht.

"Wij hebben de trein naar onze werkplaats in Leidschendam gebracht voor inspectie en onderzoek. Het lijkt er op dat twee wielen van het rijtuig defect zijn geraakt, hierna is de trein van het spoor geraakt. Zo'n ernstige beschadiging van de wielen is zeldzaam en het is essentieel te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren", vertelt Rob Luyten, directeur NS Techniek.

Ontsporing

Momenteel doet De Onderzoeksraad voor de Veiligheid samen met ILT en de NS nog uitgebreid onderzoek naar het ongeval. Dit onderzoek loopt volgens Luyten nog.

"De betreffende trein was recent onderhouden. Er waren twee meldingen voor onderhoud. Deze zouden binnen de normale afhandelingstermijn worden nagelopen. Dit stond gepland voor de avond van 2 januari. In afwachting van de onderzoeksresultaten, worden uit voorzorg alle DDZ-treinen extra gecontroleerd.”, vervolgt Luyten.

Bij het ontsporen van de trein raakte enkel een conducteur lichtgewond. Op het moment dat de trein ontspoorde zaten er 170 mensen in de trein. Die zijn na het incident overgebracht naar een andere trein, zo zijn ze vervolgens naar Den Haag gebracht.

Door het ongeval rijden er tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal tot maandagochtend geen directe treinen. De sporen hebben zware schade opgelopen en spooraannemer BAM richt houdt zich momenteel bezig met het herstel van het spoor.

Foto: Treinenweb
Een wielstel van een trein die tijdens een open dag in de werkplaats van Haarlem te bewonderen was.
Foto: Treinenweb