Qbuzz start binnenkort proef met oudere NS Sprinter

Vervoerder Qbuzz die tussen Geldermalsen en Dordrecht rijdt, gaat binnenkort een proef uitvoeren met een NS Sprinter van het type SGM. De proefinzet van deze trein zal bepalend zijn of dit de aanhoudende problemen op de spoorlijn kan oplossen.

De afgelopen tijd is de treindienst herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen. Machinisten zouden geregeld perrons vol overvolle reizigers gepasseerd zijn, en het materieel kent veel technische problemen.

Directeur van Qbuzz Quinten Paschier erkent tegenover het AD de problemen die de machinisten hebben gemeld. Hij wijt de problemen aan achterstalling onderhoud toen Arriva nog op de spoorlijn reed tot eind 2018. Momenteel loopt er een rechtszaak tussen beide vervoerders waaruit duidelijk moet worden wie voor de kosten op zal moeten draaien.

Weinig reserve

De komende tijd zullen de huidige stellen ook opgeknapt moeten worden. Zo moeten volgend jaar alle stellen voorzien worden van een nieuw interieur, en zal de huisstijl op de treinen worden aangepast naar de rood/grijze kleur van R-NET, het merk waar de treinen op de spoorlijn onder rijden.

Momenteel zijn er twee treinen die reserve staan.  "Maar als er één weg is voor onderhoud, hoeft er dus maar iets te gebeuren of we hebben een probleem", schetst Passchier. De optie om nieuwe treinen te bestellen is geen oplossing. De levertijd zou minstens twee jaar duren.

Inmiddels heeft Qbuzz zich de hoop gevestigd op de NS. Zij stoten momenteel geleidelijk een hoop SGM-Sprinters af om die te vervangen in moderner materieel van het type SNG. Uiteindelijk moet tijdens de proef duidelijk worden of deze Sprinters een alternatief kunnen zijn om de treindienst te verbeteren: "Ze heten wel Sprinters, maar ze zijn langzamer dan onze treinen en de dienstregeling op de MerwedeLingelijn is al krap. Maar als het kan, kunnen we de problemen hopelijk snel oplossen.", vertelt Passchier.

Foto: Oxyman
Foto: Oxyman