NS doet proef met langzaam rijdende treinen tussen Breda en Boxtel

De treinen tussen Breda, Tilburg en Boxtel rijden sinds kort langzamer over het spoor. De reden is dat de NS een proef is gestart om te kijken hoe de trillingshinder op dit traject kunnen tegengaan. Door de tijdelijke maatregel vertrekken de treinen één minuut eerder vanuit Eindhoven.

De snelheid van de treinen is teruggebracht van 140 naar 115 kilometer per uur. Op deze manier wordt bekeken of klachten over de trillingen onder de bewoners in Oisterwijk, Dorst en Rijen afnemen. De proef duurt minimaal 3 maanden.

Rover

Reizigersvereniging Rover vreest dat de proef langer zal duren omdat de trillingshinder mogelijk wordt verweten aan de TRAXX-locomotieven die de treinen tussen Eindhoven en Den Haag trekken. Pas in 2021 komen de nieuwe intercity's van het type ICNG in dienst. Rover sluit niet uit dat de proef om langzamer te rijden tot dit moment zal duren.

Dienstregeling

De proef heeft ook invloed op de dienstregeling. Door de proef vertrekken de intercity’s op het traject Eindhoven - Den Haag  één minuut eerder uit Eindhoven en komen de intercity’s uit Den Haag Centraal een minuut later aan. Rover is van mening dat daardoor daardoor de aansluiting in Eindhoven op de intercity’s van en naar Venlo korter is en daarmee lasteriger te halen wordt. Bovendien, zo stelt de reizigersorganisatie, "wordt de reistijd voor duizenden reizigers per dag tussen Brabant en de westelijke Randstad hierdoor langer.'

Op verzoek van Rover heeft de NS toegezegd dat machinsten in geval van vertraging wel 140 kilometer per uur mogen rijden, om de vertraging in te lopen.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers