NS: Groei van OV-fiets zet door
De groei van het gebruik van de OV-fiets van NS zet door. In Rotterdam is woensdag de vijf miljoenste rit gemaakt met een OV-fiets dit jaar en de NS verwacht eind 2019 uit te komen op ongeveer 5,2 miljoen ritten. Daarmee verbreekt NS haar eigen record van nog maar een jaar geleden: in 2018 waren alle geel-blauwe fietsen samen goed voor 4,2 miljoen ritten.
"Toen de OV-fiets 10 jaar geleden bij NS kwam, was dit succes niet te vermoeden. Maar het gaat heel hard. Fietsen zit bij treinreizigers in het bloed en we zien dan ook dat mensen het laatste stukje van hun reis graag fietsend afleggen. Iets waar we uiteraard graag in voorzien", zegt Marise Bezema, Manager Services en Hoofd OV-fiets bij NS.
OV-fiets verder verbeteren
De NS wil de OV-fiets graag verder verbeteren en test nu bijvoorbeeld bij station Apeldoorn of de OV-chipkaart ook als fietssleutel voor een OV-fiets te gebruiken is. Dat versnelt het lenen van de fiets en moet zoekgeraakte sleutels voorkomen. Bij succes van de proef zal de OV-chipkaart in de loop van 2020 in heel Nederland de ouderwetse fietssleutel bij de OV-fiets vervangen.
Trein en fiets: beste vrienden
Ongeveer de helft van de treinreizigers komt met de fiets naar station. Daarom ondersteunt de NS de ambities en doelen van de Tour de Force van harte: 20 procent meer fietskilometers in 2027 en miljarden investeringen in bijvoorbeeld snelle fietsroutes en (nog) meer stallingsplekken. Zo is dit jaar bij station Utrecht met 12.500 plekken bijvoorbeeld de grootste fietsenstalling ter wereld geopend.
Meer dan 20.000 OV-fietsen
Nu al komt gemiddeld 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. Op bijna 300 locaties zijn 20.500 OV-fietsen beschikbaar en het aantal abonnementhouders steeg in 2019 naar meer dan 890.000.
De NS heeft de OV-fiets sinds 2008 onder haar hoede en test en experimenteert samen met reizigers allerlei ideeën voor de fiets.
Foto: NS