CDA en SP dienen motie in Tweede Kamer voor intercity naar Aken
De fracties CDA en SP van de Tweede Kamer dienen samen een motie in om vanaf 2025 een intercity te laten rijden van Amsterdam via Heerlen naar Aken. Dat werd bekent gemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur.
Het Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) vindt het onbegrijpelijk dat minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) nog steeds geen besluit heeft genomen over de intercity-verbinding. "Dit speelt al sinds 2003 en de noodzaak wordt alleen maar groter om met de trein over de grens te kunnen rijden. In plaats van het nemen van een vliegtuig voor korte afstanden", aldus Amhaouch.
Al eerder sprak de provincie Limburg zich nog uit dat de NS snel werk gaat maken van de intercity.
Motie
Tweede Kamerlid Cem Lacin (SP) stelde dat er al bijna 100 miljoen euro is geïnvesteerd in het aanpassen van het spoor, dat het station van Heerlen is opgeknapt en dat er al een inspanningsverplichting staat in de huidige concessie van de NS. "Wij zijn de baas", zo zei Lacin met een verwijzing naar de motie. 2025 wordt daarin als datum genoemd omdat dat jaar het nieuwe contract met de NS gaat lopen. Ook hij wil dat de minister met de NS in gesprek gaat om te bekijken of er vanaf 2022 mogelijkheden zijn om alvast per dag enkele treinen naar Aachen door te laten rijden.
Meerderheid
De motie van CDA en SP over de intercity naar Aken kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid. "Wij willen ons aansluiten bij het hartstochtelijke pleidooi voor die intercity", zo stelde Eva van Esch van de Partij voor de Dieren.
Naast de Tweede Kamer sprak ook burgemeester Emile Roemer van Heerlen uit dat de maat vol is. Hij noemt het onbegrijpelijk dat de verbinding geen prioriteit krijgt. Hij wijst erop dat er al twee keer onderzoek is uitgevoerd naar de verbinding, en er een intentieverklaring is ondertekend om de lijn mogelijk te maken.
Bereikbaarheid
GroenLinks liet tijdens het debat weten dan dat internationale bereikbaarheid een criterium moet worden in de besluiten over spoorverbindingen, om mensen vaker voor trein te verkiezen in plaats van het vliegtuig. "Heerlen-Aken wordt dan waarschijnlijk een heel ander verhaal", verklaarde Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. Erik Ziengs van de VVD stelde de intercity-verbinding 'een enorme kans om het grensoverschrijdend openbaar vervoer te bevorderen'.
Intercities
Momenteel heeft de NS geen intercity's voorhanden die geschikt zijn om naar het Duitse Aken te laten rijden. Het spoor gebruikt daar een andere bovenleidingsspanning en een ander beveiligingssysteem. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat de NS een nieuwe type van haar bij Alstom bestelde ICNG laat bouwen, welke speciaal gebouwd zal zijn voor grensoverschrijdende verbindingen naar Duitsland. Bij de bestelling van de treinen is ook rekening gehouden met een optie, waarvan de NS ook gebruikt maakt om 20 stellen welke geschikt zijn voor België te laten fabriceren. Op deze manier zou de NS ook een Duitse variant kunnen laten bouwen.
Het is niet bekend of de NS deze plannen daadwerkelijk heeft.
Foto: A. Savin (Wikipedia)