CAF wint aanbesteding voor bouw van 28 intercity's voor SNCF

Spaanse treinbouwer CAF heeft de aanbesteding gewonnen voor de bouw van een serie nieuwe intercity-treinen voor de Franse vervoerder SNCF. Een anderhalf jaar geleden is de SNCF een aanbestedingsprocedure gestart voor de aanschaf van nieuwe treinstellen. De Franse regering heeft SNCF hierom gevraagd.

Uiteindelijk is de Spaanse treinbouwer CAF de winnaar van de aanbesteding geworden. Het contract voor de bouw van 28 treinen zal op 24 oktober formeel getekend worden door de Raad van Bestuur van SNCF Mobilités. Nadat zij het project goedkeuren kan het definitieve contract worden ondertekend. De waarde van het contract bedraagt 700 miljoen euro.

Het contract omvat opties voor nog eens 75 treinstellen, waarvan er in de toekomst nog eens 15 dienst kunnen doen op het traject  Bordeaux - Marseille. De eerste stellen moeten in 2023 in gebruik worden genomen.

De treinstellen zullen uiteindelijk worden ingezet op lange-afstands-trajecten:

  • Parijs - Clermont - Ferrand
  • Parijs - Limoges - Toulouse

Treinstellen

De treinstellen zullen met een maximale snelheid van 200 kilometer per uur rijden en zullen
bieden zijn uitgerust met een goede comfortable voorzieningen voor de reiziger, waaronder: ergonomische stoelen, gelijkvloerse instap voor mindervaliden, wifi, stopcontacten en USB-poorten, stallingsplaatsen voor tien fietsen en een bistro voor lekkernijen.

Een deel van de bestelling wordt gefabriceerd in Frankrijk. Sinds 2008 heeft CAF een fabriek in Bagnères-de-Bigorre. Het personeelsbestand zal onder meer door deze aanbesteding aanzienlijk groeien, van de huidige 100 werknemers tot 350 in de nabije toekomst. CAF wil ongeveer 30 miljoen investeren in het verbeteren van zijn werkplaatsvoorzieningen.

Foto: CAF
Foto: CAF