Oude 'Hofplein'-trein weer terug in Nederland

Rotterdam krijgt er weer een historische pronkstuk bij. Een door de Duitsers in beslag genomen oude trein is afgelopen vrijdag na 75 jaar weer terug in Nederland gekomen. Het betreft een stokoud rijtuig uit 1914 dat ooit in Rotterdam over de Hofpleinlijn reed. 

De trein is afgelopen week vanuit de Duitse plaats Helbra via een dieplader vervoerd naar Nederland. Het transport ging over de weg omdat de trein in dermate vervallen staat was dat deze anders met zeer beperkte snelheid van 30 kilometer per uur over het spoor zou moeten worden gesleept. Ook over het water zou overwogen zijn maar dat bleek een ingewikkelde klus. Na een lang transport over de weg is het rijtuig weer terug op Nederlandse bodem waar het opgeknapt zal worden.

Teruggevonden

Een tijdlang werd het verloren gewaand, totdat het stokoude rijtuig met de naam mBD 9952, is in mei 1992 per toeval gevonden door een treinliefhebber bij het Duitse plaatsje Geestgottberg aan de zuidzijde van de Elbe. De trein is sinds de tweede Wereldoorlog in 1944 uit ons land geroofd en in Duitsland terechtgekomen. De oplettende spotter heeft zijn vondst gemeld bij het Spoorwegmuseum, waarna de trein naar Malowa in Klostermannsfeld werd gebracht voor de voorbereiding van het transport naar Nederland. Uiteindelijk werd het later in de opslag gezet van Helbra waarna het uiteindelijk naar Nederland werd getransporteerd.

Uiteindelijk is de Stichting Hofpleintrein aan de slag gegaan met een geldinzamelingsactie om de trein weer te kunnen herenigen met Rotterdam.

Optakelen

Tegenover RTV Rijnmond sprak Transportbegeleider Michiel Uiterwijk over een ingewikkelde situatie die veel voeten in de aarde nodig had: "Het takelen van de wagon op de vrachtwagen was een klein drama. Er was bedacht het met een kraan te doen. Dat ging natuurlijk helemaal niet. De meneer van de trein sprak Duits, de transportmannen Frans. Dat ging helemaal mis. Gelukkig kwam er op het laatste moment een tweede kraan, zodat deze wagon toch kon worden getild."

Transport

Het verkrijgen van de benodigde transportvergunningen in Duitsland én Nederland ging niet gemakkelijk, legt bestuurslid Ronald Hegmans uit tegenover het AD. "Het is natuurlijk bijzonder vervoer, daar moet je heel wat papieren voor hebben. De politie in Duitsland moet er van weten, maar ook in Nederland én de autoriteiten in Rotterdam moeten op de hoogte zijn. Niemand deed daar ingewikkeld over, maar zo'n procedure kost even tijd". In Duitsland is het bij dergelijke zware transporten zelfs gebruikelijk dat de Duitse politie in colonne meerijdt.

Opknapbeurt

De reddingsactie van de het Stalen Rijtuig, zoals de ‘mBD 9952’ ook genoemd wordt kwam net op tijd. "Nóg een jaar in weer en wind was ‘m fataal geworden. Dit treintje heeft vooral emotionele waarde. Hij heeft tenslotte écht door Rotterdam gereden", zegt Hegmans. Het heeft drie jaar geduurd om de trein naar Nederland te kunnen krijgen.

De stichting heeft het plan om dit historische pronkstuk na een ingrijpende restauratie weer ergens op het voormalige Hofpleinlijntje in Noord te zetten en er een horecafunctie aan te geven. Hierbij zullen ook studenten weer een rol kunnen spelen. Daarover vindt de komende tijd overleg plaats met de nieuwe eigenaar van het gebouw, Dudok Groep Dordrecht, en de gemeente Rotterdam. Naar verwachting zal de restauratie van de inmiddels vervallen wagon twee jaar in beslag nemen.

Foto: Rob van Ee
Het transport vanuit het Duitse Helbra, waar de trein stond opgeslagen.
Foto: Rob van Ee