De Kameel overgedragen aan Spoorwegmuseum
De Kameel is dinsdag na een rondrit officieel door de NS overgedragen aan het Spoorwegmuseum. De voormalige directietrein heeft op die dag een pensioensleeftijd van 65 jaar bereikt
De bijzondere dag begon met een rondrit waarin de trein een tournee maakte langs diverse stations. Hier konden liefhebbers een kijkje nemen aan boord van de trein. Tijdens de rit die enkel voor genodigen was, werden er diverse speeches gehouden door onder meer spoorwegliefhebber Erik de Zwart, Spoorwegmuseumlid Jasper Engel en NS medewerker Arjan Spoormans.
Afscheidstournee
Het afscheidstournee, waarbij de Kameel het Spoorwegmuseum als nieuwe eigenaar krijgt, begon die dag in het Spoorwegmuseum wat ook vele jaren lang de thuishaven is voor de trein. De trein kwam omstreeks 8:54 in Utrecht Centraal aan waar de genodigen konden instappen. Vervolgens maakte de trein met de 'gezelschapssalon' vooraan, voorzien van een vaste statafel en een ronde bank in de rijrichting, koers naar Rotterdam.
Allereerst werd er even na Rotterdam Noord een kleine ode gehouden aan de plek waar de trein gebouwd is: De fabriek van Allan Rotterdam. Deze treinbouwer is in 1959 gestopt met het bouwen van treinen, waarna het terrein door de Rotterdamse vervoerde RET werd gebruikt. Sinds 2017 zijn alle herkenbare sporen van de fabriek van Allan weggevaagd en heeft de RET op deze locatie een nieuwe werkplaats gebouwd.
Artikel na de foto verder
De NS20 tijdens een tussenstop in Haarlem.
Na een lange stop in Rotterdam heeft de trein zijn koers gezet in de richting van Leiden waar de pop-groep Queen 37 jaar geleden werd afgezet tijdens hun tournee door Nederland. Tijdens de rit blikte Erik de Zwart nog terug op zijn tijd als journalist waarbij hij toen de bandleden mocht interviewen.
"Zowel heen als terug gingen wij mee in deze trein, en ja, dat was wel apart. De platenmaatschappij had de band wijs gemaakt dat dit het koninklijke rijtuig was, maar dat was natuurlijk niet zo. Freddie Mercury trapte daarin", vertelt De Zwart. Ook zou volgens een speech van de Zwart het bandlid Freddy Mercury een hekel hebben aan journalisten en gaf hij nooit interviews. Op het hoogtepunt van De zwart zijn eerste ontmoeting met Queen zou Freddy tijdens het gesprek zelfs de microfoon uit De Zwart zijn handen hebben gegrist om vervolgens in het kort op niet al te nette manier zijn meing te geven over De Zwart. In 1985 vond er tijdens een uitzending van Tros Popfomule alsnog een interview plaats met de bijzondere Queen-popster.
Vervolgens maakte de trein een rit richting richting station Haarlem. Dit is plaats waar de trein met regelmaat in de toenmalige hoofdwerkplaats in onderhoud en revisie is genomen. Hoewel de trein niet langs de grote werkplaats van NS Modernisering reed is er na een middagpauze wel via Beverwijk in de richting van Uitgeest gereden. Tijdens dit moment werd ook even nostalgische historie opgedaan naar het moment dat de Kameel werd ingezet tijdens de opening van de ruim 2 kilometer lange Velserspoortunnel in 1957. Bij de opening reed toenmalige Koningin Juliana aan boord van de karakteristieke trein.
Artikel gaat verder onder de video
Na een rit vanuit UItgeest maakte de Kameel zijn koers in de richting van Amsterdam. Hier werd onder meer teruggeblikt naar het moment dat de spelers van Ajax ook met de trein hebben meegereisd.
In Amsterdam Centraal kwamen er deelnemers aan boord van de trein die door deelname aan een wedstrijd van de NS en het Spoorwegmuseum op Facebook waren uitgekozen. Vanaf Amsterdam reed de trein via Hilversum binnen om uiteindelijk door te kunnen rijden naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.
Inhuldiging
De inhulding in het Spoorwegmuseum vond onder grote belangstelling buiten plaats op een speciaal gereserveerd spoor naast de bestaande Blauwe Engel (DE-1 treinstel 41) die technisch gelijkwaardig is aan De Kameel. Hier werden de sleutels, en een schaalmodel van De Kameel overhandigd aan het museum, waarna liefhebbers de nostalgische glorie van de voormalige NS-directietrein van binnen konden bekijken.
Tegenover Treinenweb kon het Spoorwegmuseum melden dat de trein ook na de overdacht nog actief gebruikt zal worden. Er wordt ook nagedacht op welke manier ze deze trein aan het publiek van het museum gaan vertonen. Tijdens de eerdere inzetten waren er ook vrijwilligers van het museum actief om de ritten van de NS te begeleiden.
De Kameel
De Kameel - ook NS 20 genoemd - is in 1954 speciaal gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Hiermee kon de directie destijds de herstelwerkzaamheden van het spoor tijdens de wederopbouwperiode controleren. Op de plek waar normaal de machinist zit, zijn twee vergaderruimtes aangebracht voor elk 14 personen. In het rijtuig is ook een keuken en een werkkamer met telefoon. Voor de machinist is aan beide kanten achter de vergadersalon een verhoogde cabine. Door de koepels op het dak heeft de machinist een goed verhoogd zicht op het spoor.
Het rijtuig was in de jaren 70 niet exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd aan gezelschappen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland en heeft hierdoor flink wat belangrijke gasten vervoerd. Van directies van andere bedrijven tot staatshoofden en vorsten. Ook de band Queen ging met de Kameel naar een concert. Sinds het begin van de jaren ‘70 is de Kameel verhuurd door diverse partijen zoals het AVRO-programma Toppop en als tijdelijk reisbureau op een kopspoor in Hilversum.
In 1985 werd te trein voorzien van een revisie waarbij de trein een levenduurverlengende revisie kreeg. Tijdens dit onderhoud is onder meer de keuken en het toilet vergroot. Maar in 1991 kwam er een einde aan de inzet van de trein, en werd ze buiten dienst gesteld waarbij de motoren en bijbehorende elektronica werden uitgenomen en in het Spoorwegmuseum werd geplaatst. De trein stond sindsdien onderdelen af om de Blauwen Engelen op de baan te kunnen houden.
Uiteindelijk werd De Kameel onder druk van medewerkers van het Spoorwegmuseum in 2004 weer van een grote revisie voorzien. Hierbij is het interieur, de technische installatie en het casco uitgebreid gereviseerd, en is de trein weer geschikt gemaakt voor het vervoer van gezelschappen. Ook is het motorrijtuig weer in de oorspronkelijke Pruisische blauwe kleur geschilderd. Na deze tijd deed de trein weer dienst als directietrein van de NS waarbij deze vaak bij opendagen werden ingezet of speciale ritten zoals de Spoorwens Express.
Foto's: Treinenweb.nl